Tiborcz embere a NAV élén

Tiborcz embere a NAV élén

Egyértelmű a kapcsolat a NAV tegnap kinevezett, új vezetője, illetve a miniszterelnök családja között. Az 1970-es születésű Vágujhelyi Ferenc ugyanis korábban a Professzionál Informatikai Zrt. vezérigazgatója és legnagyobb részvényese volt, egészen 2010 nyaráig, amikor az adóhatóság munkatársa (majd 2013-tól informatikai elnökhelyettese) lett. Az ő beosztottja lett a szervezetnél 2014 augusztusában Tiborcz Péter, a miniszterelnök vejének testvére is.

Kettejük kapcsolata a Professzionál Zrt.-nél bukkant fel először. Vágujhelyi ugyanis vezérigazgatói lemondásakor, vagyis 2010. július 14-én megvált a vállalkozásban levő 1495 darab részvényétől is (ez nagyságrendileg az összes részvény 30 százalékát teszi ki), azok pedig a cég 2011. október 11-i közgyűlési jelenléti ívének tanúsága szerint feleségének, Vágujhelyiné Babik Andreának nevén bukkannak fel.

Ez utóbbi közgyűlés második határozata a jegyzőkönyv szerint azt mondja ki, hogy a Professzionál Zrt. igazgatósági tagja lett Tiborcz Péter, Orbán Viktor vejének testvére is, aki e tisztségét a cégnél 2012 nyaráig töltötte be. Vagyis

Vágujhelyi felesége mint legnagyobb részvényes bólintott rá Tiborcz Péter igazgatósági kinevezésére.

Vágujhelyi és Tiborcz neve a korrupciógyanús Microsoft-beszerzések kapcsán bukkant fel, ám a magyar hatóságok és az adóhivatal belső vizsgálata szerint is szerint minden a legnagyobb rendben volt.

A NAV nem folytatott belső vizsgálatot a botrányos Microsoft-beszerzés miatt

Nem volt belső vizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a szervezet 2014-es, a Microsoft-botrányban érintett szoftverbeszerzéseivel kapcsolatban. A szervezet ezt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatigénylésére válaszul hozta nyilvánosságra - írja a HVG. A független képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a Microsoft-üggyel kapcsolatban folytatott-e vagy folytat-e a NAV bármiféle nyomozást, illetve vizsgálatot, ám az adóhatóság ezekre a kérdésekre adótitokra hivatkozva nem válaszolt.

Vágujhelyi Ferenc jelenleg egy cégben tulajdonos. Az Adria-Duna Trade Kft. üzletrészeinek 45 százalékát birtokolja, a többi üzletrész szülei nevén van. A vállalkozás, mely tengeri navigációs eszközök kereskedelmével foglalkozik, sokáig nem fizetett osztalékot, a tavalyi év után azonban 2 millió 350 ezer forint kifizetéséről döntöttek.

A NAV előző vezetőjének, Sors Lászlónak leváltása egyébként értesüléseink szerint meglepte a szervezet alkalmazottjait. Egy forrásunk egyenesen így fogalmazott: „derült égből” jött a váltás.