Most éppen azt mondják, elvileg 8 év múlva már üzemelni fog Paks2

Most éppen azt mondják, elvileg 8 év múlva már üzemelni fog Paks2

A két új atomerőművi blokk 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg kereskedelmi üzemét Pakson

– mondta a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szekszárdon.

Bár eredetileg Paks2-nek lassan termelnie kellene, még csak most rendezik be 300 millióért a munkásszállóit

A hvg.hu szúrta ki azt az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt, amely szerint összesen mintegy 292 millió forintért rendelt berendezési tárgyakat és műszaki eszközöket a paksi atomerőmű-bővítés kerítésen kívüli beruházásaiért felelős állami cég, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft.

Az MTI beszámolójában azt írja, Süli János a Tolna Megyei Közgyűlés ülésén hozzátette: a kereskedelmi üzemet egy 6-8 hónapos tesztüzem előzi majd meg.

Emlékeztetett: a Paks II Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án adta be a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelynek 12 plusz 3 hónapja van a kérelem elbírálására, ezért várhatóan 2021. szeptember végén kapják meg a létesítési engedélyt – mondta.

Elfogadta a Parlament, később kell törleszteni az orosz hitelt, de rövidebb a futamidő is

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy úgy tűnik, 2026 helyett 2031-ben kell megkezdeni a Paks2 finanszírozására szolgáló, az egykori IMF-hitellel megegyező nagyságrendű, de annál jóval drágább orosz óriáshitel törlesztését. Ma az Országgyűlés 119 igen, 44 nem szavazattal és 16 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kihirdeti a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó hitelmegállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyvet - számolt be az MTI.