Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkárával, Nagy Jánossal szemben

Vádat emeltek az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkárával, Nagy Jánossal szemben

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli – egy esetben társtettesként megvalósított – az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az egykori hivatalos személyt - közölte a legfrissebb információkat az ügyészség Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium bilincsben elvitt volt helyettes államtitkárának az ügyében. 

A vádirat lényege szerint 2020 nyarán egy mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és egy helyettes államtitkár abban állapodtak meg, hogy a hivatalos személy segítséget nyújt a vállalkozónak. Ennek keretében a hivatalos személy azt vállalta, hogy kapcsolatainak felhasználásával a cégcsoport által már üzemeltetett és egy tervezett mezőgazdasági vállalkozást a szükséges állami földterületek használati, illetőleg tulajdonjogának megszerzésében és a jövőben meghirdetni tervezett pályázat elnyerésében támogatja.

Nagy János mindezért – kérésének megfelelően – az újonnan létrehozott cég 5 százalékos tulajdonrészét szerezte meg. 

Ezen túlmenően a helyettes államtitkár és egy közvetlen irányítása alá tartozó osztályvezető előzetesen abban állapodtak meg, hogy egy gazdasági társaság bevonásával – tanulmány elkészítésére irányuló pályázat kiírása révén – jogtalan előnyre tesznek szert. A megállapodás alapján valódi verseny nélkül, a helyettes államtitkár által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készítette volna el a tanulmányt, amelyet később jóvá is hagyott volna. A megbeszéltek szerint a vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződéskötésre végül a keretösszeg hiányára való hivatkozással nem került sor, a kiírt pályázatot visszavonták.

Négy gyanúsítottat hallgattak ki az agrártárca államtitkárának korrupciós ügyében

Tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokra került sor Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium korrupciógyanú miatt bilincsben elvitt államtitkárának büntetőügyében - derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Csárdi Antal LMP-s képviselő kérdésére adott. A Magyar Hang által szemlézett dokumentumból az is kiderül,

A volt helyettes államtitkár 2020. december 1-től a lakás elhagyását engedélyhez kötött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A kényszerintézkedést a bíróság – védői indítványnak helyt adva – megszüntette, amely végzés ellen, a bűnügyi felügyelet fenntartása végett a nyomozó ügyészség fellebbezést jelentett be.

A volt osztályvezető és a két vállalkozó szabadlábon védekeznek.