Lezárták az ukrán-magyar határt, újabb bőrt húznak le a rendőrökről

Lezárták az ukrán-magyar határt, újabb bőrt húznak le a rendőrökről

Nemrégiben, a június 29-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely szerint ideiglenes részleges határzárat vezetett be július 1-től a magyar kormány az ukrán-magyar határon.

A Pintér Sándor által jegyzett rendelet értelmében

a járványveszély megelőzése érdekében a Magyarország és Ukrajna közötti határszakaszon – valamennyi személy, jármű és szállítmány számára – Magyarország államhatára nem léphető át a 2. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti határátkelőhelyen, a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel.

Fontos, hogy a tilalom alól kivételt képez, ha az Ukrajnából érkező, 18. életévét betöltött személyek a határ menti településekről a koronavírus elleni vakcina felvétele miatt jönnének át Magyarországra: ebben az esetben ugyanis Barabás, Lónya és Záhony átkelőhelyeken átjöhetnek.

Az ideiglenes határzár július 31-én hatályát veszíti.

A belügyminiszter arról is rendelkezett, hogy a határ menti térségben élő külföldiek a többi környező szomszédos országból átjöhetnek a vakcina beadatása céljából az összes üzemelő közúti, autópálya és vasúti határátkelőhelyen.

A mellékletben megtekinthető az az összesen 23 oltópont, amelyek többségében megyei jogú városok nagykórházaiban vannak.

A rendelet kapcsán Tóth Viktor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos tagja Facebook-oldalán arról írt, hogy szerinte a hivatalos indoklással (járványhelyzet) ellentétben a lépésre a létszámhiány miatt volt szükség, legalábbis a kiszivárgott információk erre utalnak.

Mint írja,

mivel a veszélyhelyzet feloldásával a rendőrök felmondási tilalma is megszűnt, hatalmas kilépési hullám indult meg, ráadásul az állomány szinte minden tagjának tetemes túlórája gyűlt össze, amelyet vagy nem tudnak, vagy nem akarnak kifizetni. Egyes források szerint van olyan rendőr akinek több mint 500 túlórája van még bent!

A magyar néppárt politikusa rámutatott,

"a még megmaradt állomány kedvét és munkamorálját javítandó a túlórák egy részét kénytelenek kiadni a dolgozóknak, így viszont átmenetileg tovább csökken a bevethető munkaerő, így kénytelenek szinte teljesen beszüntetni a határforgalmat Ukrajna viszonylatában!"

Úgy véli, ezt a lépést már csak azért is most kell meglépnie a Fidesznek, "mert ha nem teszik meg, előfordulhat, hogy a jövő évi választásokra teljesen összeomlik a határrendészet és nem tudnak átjönni a fiktív lakcímes érdek-szavazóik, így veszélybe kerülnek a megyénkbe elért 'kimagasló' eredményeik!"

Ami elgondolkodtató, az az, hogy még mindig nem gondolkoznak a rendőrök normális fizetésén, hanem ilyen eszetlen intézkedést hoznak!  Talán mégsem dübörög úgy a gazdaság? Nem ugrik a pannon puma, fideszes elvtársak?

- hangsúlyozta Tóth Viktor.

A magyar rendőrök méltatlanul alacsony fizetéséből adódó feszültségekkel, illetve a lehetséges pályaelhagyásukkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben:

Felmérés: A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja a pályaelhagyást

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít - derült ki abból a Magyar Hang birtokába került reprezentatív felmérésből, amelyet a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készítettek. Több ezren töltötték ki a szóban forgó felmérés kérdőívét, köztük rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók is.