Szlovákia az eredeti áron visszaküldött 160 ezer Szputnyik V-vakcinát az oroszoknak

Szlovákia az eredeti áron visszaküldött 160 ezer Szputnyik V-vakcinát az oroszoknak

Szlovákia az eredeti áron visszaküldte Oroszországba a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcinák nagy részét - közölte pénteken a szlovák egészségügyi minisztérium.

Az MTI azt írja,

márciusban érkezett 200 ezer adagból 160 ezret adtak el újra a gyártó országnak, dózisonként az eredeti vételi - 9,95 dolláros (3000 forint) - áron.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán Szlovákiában több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte az ügyletet. Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Május végén engedélyezték az orosz vakcina alkalmazását, de az oltóanyagból jóval több állt rendelkezésre, mint amennyien szerették volna kifejezetten azt beadatni maguknak. Az egészségügyi tárca közlése szerint 10 500 ember kapta meg a Szputnyik V első dózisát, és még 8 ezren regisztráltak erre az oltásra.

A jelentkezési lehetőséget június 30-án lezárták, és múlt héten jelezték: a megmaradt oltóanyagokat eladják vagy adományként továbbadják, mivel szavatosságuk hamarosan lejár.

Magyarországon kívül Szlovákia eddig az egyetlen uniós tagállam, ahol Szputnyik V-vakcinát is használnak a koronavírus ellen.