„Meghatározó” kamatemelésről beszélnek a jegybanknál

„Meghatározó” kamatemelésről beszélnek a jegybanknál

A kamatemelési ciklus havi lépésekben halad előre, és a mértékeket illetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusi döntése bizonyosan meghatározó lesz - jelentette ki Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban, amely a lap hétfői számában jelent meg.

Hangoztatta: határozottan és a lehető leggyorsabban lépnek fel az inflációs kockázatokkal szemben, ez az MNB elsődleges feladata. "Kamatemelési ciklusunkkal az inflációt újból az inflációs célnak megfelelő tartományba kívánjuk terelni már 2022 közepére" - fogalmazott.

Virág Barnabás úgy vélte, ha a világban sikerül elkerülni egy súlyosabb negyedik hullámot, akkor a magyar gazdaság az idén 6 százalék körüli növekedést fog elérni.

Az államadósságról szólva kijelentette: jelenleg a ráta 80 százalék felett alakul, "ahonnan a következő negyedévekben ismét csökkenésnek indul. Az MNB-ben azt gondoljuk, hogy a költségvetési egyensúly gyorsabb helyreállításával most jó esélyünk van arra, hogy a régióval szemben az államadósság terén fennálló történelmi hátrányainkat jelentősen szűkítsük" - fűzte hozzá.