Itthon is sokkolót kapnak a rendőrök, amerikai magyar seriffhelyettes tanítja a használatát

taser, rendőrség, sokkoló
Magyar Rendőrség/Facebook

Egy amerikai rendőr, Kelemen János seriffhelyettes oktatja a Taser sokkoló használatára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

A 16 éves rendőrségi múlttal rendelkező rendőrtiszt az egyik amerikai speciális rendőri egységénél dolgozik kiképzőként, egykori mentőtisztként elsősegélynyújtásban is jártas.

A Magyar Nemzet információi szerint egyelőre harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát.

A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók - a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva - előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat.

Kelemen János seriffhelyettes
Magyar Rendőrség/Facebook

A lap a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva azt írta, hogy a sokkolóval felszerelt rendőri egységeknél ritkább a fegyverhasználat, ezzel minimálisra csökkenthető a jogszerű, ám mégis halálos kimenetelű rendőri intézkedések száma.

Az amerikai Taser X2-vel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta, amely garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát.