Matolcsy külön eurót javasol az északiaknak és a délieknek

Matolcsy külön eurót javasol az északiaknak és a délieknek

Külön euró kellene az északiaknak és a délieknek. Ez ma lehetetlennek tűnik, ám csak az évtized elején járunk 

- írta a jegybank elnöke a Magyar Nemzet hasábjain hétfőn megjelent cikkben.

Érvelését Matolcsy György azzal folytatta, szerinte az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére.

Mint fogalmazott, az EU a közös valuta miatt "euró-csapdában van". Úgy látja, a közös pénzpolitika az északiaknak fejlődést hoz, míg a délieknek további lemaradást. "Ezen nem segít a hármas eladósodás, mert a pénz nagyobb mennyisége nem oldja fel a pénz minőségi hátrányát: a közös monetáris politikát és az egységes árfolyamot" - fűzte hozzá.

Ahogy harminc évvel ezelőtt nem az euró bevezetéséről kellett volna dönteni, hanem a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről, most sem a hármas eladósodás, hanem a kettős euró a megoldás 

- vélekedett a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki úgy gondolja, az EU legerősebb pontja egyben a leggyengébb területe is, azaz a közös pénz. De egyebek mellett arra is kitért, hogy meglátása szerint az EU a katonai erő, a diplomácia, a pénzügyi és gazdasági befolyás, a beruházások és a K+F terén egyaránt veszít korábbi súlyából. Hangsúlyozta:

"A világ, ezen belül Európa és az EU jövőjét a koronavírus-járvány éppen annyira alakította át, mint korábban a 2007–2009-es globális pénzügyi válság."

Matolcsy a történelmi visszatekintéssel is aládúcolt gondolatmenetét erre a kérdésre fűzte fel, s így megállapította, hogy az eurózónában ma két eurócsoport él együtt: az északiak és a déliek. 

A mostani válságkezelés végleg jelezte, hogy nem csupán a gazdasági fejlettség, hanem az életmód, életfelfogás terén sem egységes Európa 

- jelentette ki a jegybankelnök, aki szerint a válság során az északiak jelentősen növelték a déliekhez képest már korábban is jelentős előnyüket, ami így lesz az egész évtizedben.