Úgy fest a kormány csak ígérgetett, mégsem kell neki a városligeti Biodóm

Úgy fest a kormány csak ígérgetett, mégsem kell neki a városligeti Biodóm

A Fővárosi önkormányzat tavaly tett feljelentést a városligeti Biodóm elszállt költségei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódott az ügyben, akik később átadták azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának, ők most hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen - tudta meg a Népszava.

Az azonban még mindig egy hatalmas kérdőjel, hogy vajon történt-e bűncselekmény a fővárosi állatkert által bekebelezett egykori vidámpark területén indított Pannon Park beruházás körül. A lap emlékeztet rá, hogy a projekt első szakaszának lebonyolításában résztvevő döntéshozók közül senki sem maradt a pozíciójában. Jelenleg pedig a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ igazgatósági tagja dolgozik a projekt állami átvételén.

A kezdetben 43 milliárd forintról induló, majd 20 milliárddal dráguló beruházás kapcsán tavaly októberben Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azzal rukkolt elő, hogy a kormány 60 milliárd forint értékben átvállal fővárosi projekteket, köztük a Pannon Parkot. Mivel a fővárosi vezetésnek pénze már nem maradt a biodóm befejezésére, ezért próbálták betartatni a nagyszavú ígéretet, sikertelenül.

A létesítmény befejezése egyre inkább úgy fest, hogy álom marad, ugyanis a járvány és a kormány megszorító intézkedései miatt a főváros büdzséje alaposan megcsappant, aminek következtében lassan arra sem marad pénzük, hogy a terület őrzésének, karbantartásának, temperálásának a havi 100-200 milliós díját előteremtsék. A lap külföldre tekintve azt is kifejti, hogy a biodóm üzemeltetése várhatóan veszteséges lesz a megnyitása utáni jelentős érdeklődés ellenére is, ráadásul 3-4 év után a vonzerőt csak újabb fejlesztésekkel lehet feléleszteni, ami friss befektetést és forrást igényel.

A népszava Karácsony Gergelyt is kereste az ügyben, aki elmondta:

egy dolog biztosan nem történhet meg, az, hogy nem fejezik be a projektet, hiszen már rengeteg közpénz van benne.

 Azt azonban nem tudja ezt ki és mikor fogja majd véghezvinni.