A Gazdasági Versenyhivatal kartellt gyanít a BKV hajótendere körül

A Gazdasági Versenyhivatal kartellt gyanít a BKV hajótendere körül

Kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal a BKV hajóüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban, már rajtaütéseket is tartottak a közbeszerzés egyes ajánlattevőinél - olvasható a GVH közleményében.

Egy bejelentést követően a Versenyhivatal versenykorlátozó megállapodás gyanújával indított versenyfelügyeleti eljárást a BKV Zrt. "Menetrend szerinti hajóüzemeltetés" tárgyában lefolytatott közbeszerzése ügyében. Úgy vélik, hogy a közbeszerzési eljárás során bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.

A vállalkozásoknál előzetes bejelentés nélkül bukkantak fel, amely során elektronikus másolatokat készítettek az érintett cégek adathordozóiról, ezeknek az elemzése folyamatban van.

Kiemelik, hogy az eljárás megindítása természetesen nem jelenti azt, hogy  a vállalkozások a jogsértést követtek el, mindezt az eljárás során kell majd tisztázni. Erre hat hónap biztosított, ami kétszer meghosszabítható.