Infektológus: túlzás lenne kimondani, hogy minden vakcina esetén most rögtön kell a harmadik oltás

Infektológus: túlzás lenne kimondani, hogy minden vakcina esetén most rögtön kell a harmadik oltás

Pusztai Erzsébet az ATV Start című műsorának vendégeként arról beszélt, az antitest-vizsgálatok eredményeit mindenkinek a saját maga összefüggésében kellene értelmeznie: egyénenként eltér ugyanis, hogy a kimutatható ellenanyag mennyire védi meg a szervezetet a fertőzéstől.

A Sinopharm kapcsán a szakember közölte, nem az a baj a kínai vakcinával, mennyi ideig nyújt védettséget, hanem az, hogy főleg 60 év felett sokaknál nem alakul ki általa immunválasz. Pusztai szerint ingyenesen biztosítani kellene a Sinopharmmal oltottak számára az antitest-vizsgálatot.

A szakember hangsúlyozta továbbá, sok vakcinánál tartósnak látszik a védettség, ezért túlzás lenne kimondani, hogy mindenféle vakcinával oltottaknak most rögtön kell a harmadik oltás. Arra csak azoknak lenne szüksége, akiknél nem alakult ki a védettség.

Nagy valószínűséggel a Sinopharm után érdemes lenne másik oltóanyagot használni, ami, ha kialakult valamennyi védettség, arra ráerősítene

– tette hozzá, kitérve arra is, közel kellene vinni az emberekhez az oltást, de nem úgy, hogy „a háziorvosokat elzavarjuk a lakásokba”, a plakátkampányok helyett pedig például oltóbuszokat kellene szétküldeni, ugyanis látni, hogy ott alacsony az átoltottság, ahol még a közlekedés is nehézséget okoz az emberek számára.

A gyerekek oltásával kapcsolatban Pusztai azt mondta: közzé kellene tenni a szakemberek véleményét, hiszen sok szülő nehezen tud dönteni annak kapcsán, beoltassa-e gyermekét.