Első oltások tekintetében a rosszabbul álló európai országok közé csúsztunk

Első oltások tekintetében a rosszabbul álló európai országok közé csúsztunk

Az  elmúlt héten 30 863-an kapták meg valamelyik vakcina első adagját, bő harmaduk (11 400) kiskorú a Pfizer oltóanyagát kapták. A 19 ezer felnőtt kétharmada is ezt a típusú oltást kapta, 4400-an az egydózisú Janssent, 1500-an a kínai Sinopharmot, míg a Modernát, a Szputnyikot, illetve az AstraZenecát kicsivel több mint ezren választották, írja a 24.hu.

A bő nyolcmillió magyar felnőtt lakosból eddig 5,33 milliót oltottak be, átoltottságunk így 66,2 százalékos.

Tavasz végén Magyarország még az élmezőnybe tartozott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által listázott harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országok rangsorában, most azonban a rosszabbul teljesítő felének elejére estünk vissza. 

Hazánk előtt áll a dobogós Izland (90 százalékos átoltottság), Málta (82,4 százalék) és Hollandia (82,1 százalék), közvetlenül előttünk áll Olaszország (68,4 százalék), Franciaország (67,4 százalék), valamint a sokáig "laborként" emlegetett Ausztria (67,3 százalék).

S ugyan egyelőre mögöttünk van a sorban, az elmúlt hetek növekedése alapján azonban a napokban megelőz majd minket Ciprus is. A sor legvégén Románia és Bulgária áll 30 és 17,4 százalékkal.