Ausztriában szigorításokról döntöttek, miután ismét nőttek az esetszámok

Ausztriában szigorításokról döntöttek, miután ismét nőttek az esetszámok

Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb csütörtök este szigorításokról döntött.

A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez.

A vendéglátásban és rendezvényeken - a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében - továbbra is megmarad a regisztrációs kötelezettség.

Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. A gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők esetében nem változik a szabályozás.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést.

A járvány elleni harcban továbbra is az oltás a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz 

- jelentette ki. Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

A delta variáns miatt Ausztria egyes tartományaiban rendkívüli kampánnyal igyekeznek oltakozásra buzdítani az embereket

A stabilan alacsony számú új koronavírusos megbetegedések ellenére Ausztriában aggodalmat okoz a delta variáns terjedése, ezért egyes tartományokban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket az oltás felvételére késztetni - számol be az MTI. Bécsben a szombaton kezdődött filmfesztivál látogatóinak ideiglenes oltópontot állítottak fel a városházánál, és Peter Hacker bécsi egészségügyi főtanácsos örömmel nyugtázta, hogy a vártnál többen oltatták be magukat, ezért egy második oltópontot is üzembe helyeztek a helyszínen.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter hangsúlyozta, a célirányos intézkedésre azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a járvány esetleges negyedik hullámát és "a nemrég visszanyert szabadságunk se kerüljön veszélybe".

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3 926 213-en. Az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 653 001 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 105, az intenzív kezelésre szorulók 37-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 728-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 639 352.

(MTI)