Megszólalt a kémszoftver fejlesztője is a lehallgatási botrányról

Megszólalt a kémszoftver fejlesztője is a lehallgatási botrányról

A Pegasust kifejlesztő NSO Group közleményt bocsátott ki, melyben tagadja a lehallgatási botrány során nyilvánosságra került adatokat. A 444 által szemlézett kommünikéjük szerint

a Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban. Határozottan tagadjuk a jelentésükben megjelent hamis állításokat. Forrásaik olyan információkkal szolgáltak számukra, amelyeknek nincs ténybeli megalapozottságuk, ezt az állításaikat alátámasztó dokumentáció hiánya is igazolja.

A cég hozzáteszi, ők

kizárólag bevizsgált kormányok bűnüldöző és hírszerző ügynökségeinek értékesíti a technológiát, kizárólag azzal a céllal, hogy a bűncselekmények és terrorcselekmények megelőzésével életeket mentsenek,

továbbá megjegyzik,

a rendszert nem ők üzemeltetik és így az adatokra sincs rálátásuk.

Az NSO szerint „az állítások annyira felháborítóak és távol állnak az igazságtól”, hogy rágalmazási per indítását fontolgatják.

Vasárnap délután derült ki, a magyar kormányzat, melynek ügyfél voltát az NSO elismerte, kormánykritikus újságírókat, üzletembereket, értelmiségieket figyeltetett meg a cégtől megvásárolt Pegasus nevű szoftver segítségével.

Titkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is, derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.