Elküldték az olimpia megnyitójának igazgatóját, mert 23 éve a holokausztról viccelődött

Olimpiai ötkarika, 2020-as tokiói nyári olimpia
Olimpiai ötkarika egy felüljáró előtt, a háttérben a Tokyo Skytree (j) adótorony Tokióban.
MTI/Kovács Tamás

A tokiói olimpia szervezőbizottsága menesztette a pénteki nyitóünnepség igazgatóját, Kobajasi Kentarót, miután kiderült, hogy 1998-ban, egy komédiaestjén a holokauszttal viccelődött.

Hasimoto Szejko, az szb elnöke csütörtökön jelentette be a döntést, azután, hogy nyilvánosságra került egy 23 évvel ezelőtti felvétel, amelyen Kobajasi többek között azt mondta, "játsszunk holokausztosat".

"Tudomásunkra jutott, hogy Kobajasi úr saját előadásán egy történelmi tragédián gúnyolódott. Őszintén sajnáljuk, hogy egy nappal a megnyitó előtt ilyen lépést kellett tennünk és ezzel aggodalmat keltettünk azokban, akik közreműködnek a megnyitón, illetve gondot okoztunk a tokióiaknak és mindenki másnak az országban"

- mondta Hasimoto.

Kobajasi Kentaro korábban egy Japánban nagyon népszerű humoristaduó, a Rahmens tagja volt, mely a Japán tradíciók című rövidfilmsorozatával nemzetközi ismertségre is szert tett.

A nyitóünnepség "csapatából" így néhány napon belül a második vezető beosztású személy vált ki. Ojamada Kejgo zeneszerző ugyanis hétfőn mondott le, miután egy lapinterjúban maga "dicsekedett el" azzal, hogy diákkorában fogyatékkal élő osztálytársait zaklatta.

A tokiói olimpia megnyitója pénteken, magyar idő szerint 13 órakor kezdődik.