A DK szerint nem megoldás Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezése, nem hisznek benne

A DK szerint nem megoldás Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezése, nem hisznek benne

Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes az ATV Start mai műsorában lényegében elismerte, pártja nem támogatja Karácsony Gergely (illetve az MSZP-P-LMP által is támogatott) országos népszavazási kezdeményezését. Mint az ismert, Karácsony Gergely főpolgármester azután döntött erről, hogy Orbán Viktor bejelentette a Pegasus-botrányt elleplezni szándékozó "gyermekvédelmi" referendumot. 

Nem árt tudni, hogy ha zöld utat is kapnak az illetékes hatóságoktól a főpolgármester által beadott kérdések, akkor is össze kell gyűjteniük 200 ezer érvényes aláírást, és még ebben az esetben sem biztos, hogy még az országgyűlési választások előtt meg lehet tartani a népszavazást, ugyanis 41 nappal az országgyűlési választások előtt erre nem ad lehetőséget a vonatkozó törvény. 

Az persze megint egy másik kérdés, hogy ezzel nem játszanak-e a Habony-Rogán kottából, hiszen Karácsonyék népszavazási kezdeményezése is lényegében a lehallgatási botrány elől vonja el a médiafigyelmet. 

Mindenesetre Gy. Németh Erzsébet szerint nem Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezése a megoldás, a kormányváltás lenne az, akkor lehetne a kifogásolt törvényeket megváltoztatni. Jövőre egy kormányváltás után dönt az ország, és az Országgyűlés ezeket az ügyeket rendbe tudja tenni - fogalmazott. 

Az elvvel egyetértenek, de hogy ez a kezdeményezés beérhet-e, hogy lehet-e erre garanciát kapni, "én abba kevésbé hiszek"

- tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

Végül hangsúlyozta, a DK álláspontja az, hogy ezekre a kérdésekre a kormányváltás után kell visszatérni. 

A krónikához tartozik, hogy a DK egyetlen egy aláírást sem gyűjtött a Fudan elleni ellenzéki konzultáció során, miután Karácsony Gergely nem engedte fel a színpadra az ellenzéki pártokat az azt megelőző tüntetésen.