További két hónapon át tárgyalnak a hazánknak szánt helyreállítási pénzekről Brüsszelben

További két hónapon át tárgyalnak a hazánknak szánt helyreállítási pénzekről Brüsszelben

Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét - közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.

A szóvivő kérdésre adott tájékoztatása szerint Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország kérte a nemzeti helyreállítási tervükről szóló tárgyalások meghosszabbítását további két hónappal. Utalt arra: az uniós bizottság már korábban megállapodásra jutott Varsóval a vonatkozó tárgyalások kéthónapos meghosszabbításáról.

Az MTI beszámolója szerint emlékeztetett arra is: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között. A brüsszeli testület azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. Hozzátette, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint "kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében".

Végezetül közölte: az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően - kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg - két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.