Harmadik oltást javasol az immunológus

koronavírus
Gál János szülész-nőgyógyász főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 20-án.
MTI/Balázs Attila

Mindenkinek csökken a védettsége, ezért is indokolt immunológiailag a harmadik oltás

- állította az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Lisziewicz Julianna immunológus, aki szerint mindenkinek meg kellene kapnia a harmadik oltást.

A szakember hangsúlyozta, a harmadik oltásra azok regisztrálhatnak, akik legalább 4 hónapja kapták meg a másodikat hozzátéve, ha valaki kapott két oltást, és nulla volt az antitest válasza, akkor biztos nincs védettsége.

Az a fajta magyarázat, hogy ha valakinek nincs antiteste, akkor is védett lehet, az kamu

- tette hozzá Lisziewicz Julianna.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy immunológiailag vannak olyan kivételes betegek, akiken átmegy a vírus, van T-sejtes válaszuk, de nincs ellenanyaguk amit egyébként Lisziewicz Julianna írt le még 20 évvel ezelőtt, a HIV-vírus esetében.

De akinél nincs antitest, annál nem működött a vakcina. Nem biztos, hogy rossz a vakcina, lehet kint hagyták a napon. A vektor-alapú vakcináknál előfordulhat az, hogy az egyén immunis rá, ez viszont a Pfizer, a kínai és a Moderna esetében nem fordulhat elő

- mondta az immunológus.

A gyerekek oltása kapcsán Lisziewicz Julianna megjegyezte, hogy mérlegelni kell az oltás okozta mellékhatásokat és a fertőzés kockázatát.