Rákapcsoltak a választások előtt: rendőrök tartottak házkutatást egy orosz oknyomozó újságírónál

dobroktohov
Fotó: Wikipédia

Szerdán házkutatást tartottak a rendőrök Roman Dobrohotov, a tényfeltáró The Insider nevű orosz portál főszerkesztőjének lakásán.

Az MTI azt írja,

Dobrohotov maga Twitteren osztotta meg, hogy kopogtatnak az ajtaján, és olyan, mintha a rendőrség lenne az.

Az OVD-Info, a politikai letartóztatásokat figyelő jogsegélycsoport azt közölte, hogy Dobrohotov felesége a csoport forródrótján jelentkezett, és rendőri razziáról számolt be, mielőtt a telefonja elérhetetlenné vált. Az OVD-Info szerint egy ügyvéd indult Dobrohotov lakására.

Az orosz ellenzék támogatói, független újságírók és emberi jogi aktivisták fokozott kormányzati nyomással szembesülnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin elnök azon erőfeszítéseinek fontos részeként tartanak számon, hogy megszilárdítsa hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt.

Az elmúlt hónapokban a kormány több független médiumot és újságírót „külföldi ügynöknek” minősített.

Ilyen célpontok közé tartozik a VTimes és a Meduza is.

  • Miután a VTimes külföldi ügynöknek lett bélyegezve, az oldal hirdetők elvesztésére hivatkozva befejezte működését.
  • A Meduza önfenntartó támogatási kampányt indított.
  • Júliusban már betiltották a szintén oknyomozó proekt.media nevű portált is.

A listára legutóbb a Lettországban bejegyzett The Insider került fel, amely orosz tisztviselők állítólagos korrupt voltáról és visszaéléseiről, állítólagos ukrajnai és szíriai orosz titkos akciókról, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezéséről közölt vizsgálatokat.