A kormány hat újabb javaslatot fogadott el a gazdasági élet újraindítása kapcsán

A kormány hat újabb javaslatot fogadott el a gazdasági élet újraindítása kapcsán

Elfogadta a kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: négy döntés azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz annak érdekében, hogy gyorsabban tudják javítani versenyképességüket. A négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokráciamentesebbé.

Kifejtette: megindul egy építőipari tőkeprogram, amelyben az MFB az "ugrásszerű fejlődés előtt álló" építőiparban működő magyar vállalatok számára biztosítja a hatékonyság növeléséhez szükséges beruházások esetében elengedhetetlen fejlesztési pénzügyi forrásokat.

A kormány elfogadta azt is, hogy az MFB hitelezése a következő időszakban még könnyebb és rugalmasabb legyen. Így az MFB több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget kapott.

Az eddigieknél szélesebb körben vállalhat garanciát az MFB, ami fontos a magyar vállalatok számára hitelfelvételnél vagy bármilyen más fejlesztési forrás igénybevételénél.

Az MFB tőkealapjai is az eddigieknél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokban azzal, hogy a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet folytatni, így azok nem lassítják majd az MFB tőkealapjainak befektetési döntéseit.

Emellett két olyan döntést hoztak, amely jelentős infrastruktúrafejlesztéssel jár és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani - közölte a külügyminiszter.

Szikszón jelentős közműfejlesztést hajtanak végre az ottani iparterületen, így Magyarország északkeleti részének vonzerejét tovább növelik. Megjegyezte: Szikszón már most is jelentősek az ipari kapacitások és további beruházók szeretnének oda települni. Ehhez rendkívül fontos az ottani közműfejlesztés - mondta.

Továbbá négy magyarországi ipari parkban távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közműfejlesztést végeznek el 100 milliárd forint értékben - emelte ki, hozzáfűzve: fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek a beruházók számára gyorsan képesek biztosítani a megfelelő körülményeket.

Szijjártó Péter elmondta: a mostani hattal már 35-re nőtt azon javaslatok száma, amelyeket a kormány elfogadott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a gazdaság újraindulása a leggyorsabb legyen Európában - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjegyezte, az országok között zajlik az új világgazdasági korszakra történő átállás versenye, amely azért folyik: ki tudja a leggyorsabban beindítani gazdaságát, és ehhez magához vonzani a legtöbb beruházást.

(via MTI)