Banánt vártak, helyette fél tonna kokain érkezett egy romániai gyümölcslerakatba

Banánt vártak, helyette fél tonna kokain érkezett egy romániai gyümölcslerakatba

Huszonötmillió euró értékű, fél tonna kokaint találtak Romániában egy gyümölcslerakatban, amelyet a raktár tulajdonosa talált meg, majd értesítette a hatóságokat - számolt be az MTI.

A Szabad Európa Rádió román szerkesztőségének információi szerint a szállítmány Belgiumból, Anvers-ből érkezett a Fekete-tenger partján fekvő Konstanca kikötőjébe, majd onnan szállították a Bukaresttől alig 15 kilométerre található Chiajna település egyik raktárába.

Az 503 kilogramm, 98 százalékos tisztaságú kokaint egy Kolumbiából importált 20 tonnás banánszállítmányba rejtették. A hírek szerint a raktár tulajdonosa értesítette a hatóságokat arról, hogy banán helyett kokaint kapott.

Romániában egyébként legutóbb májusban találtak a hatóságok a konstancai kikötőben - egy építőanyagokat tartalmazó konténerben elrejtve - 1452 kilogramm heroint. Ez volt a legnagyobb romániai heroinfogás, és az elmúlt években a második legnagyobb az Európai Unióban is. A kábítószer piaci értéke meghaladta a 45 millió eurót. Az akkori szállítmány Iránból érkezett Romániába, ahonnan Nyugat-Európába kellett volna jutnia. Márciusban a hatóságok a tengerparton a partra vetve találtak mintegy egy tonna kokaint.

A bukaresti média emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék egyik jelentése szerint a romániai vámkezelőknél 2016 óta nem működnek azok a mobil átvilágító gépek, amelyekkel könnyebben felfedezhetnék az illegális szállítmányokat. Ezek 2016-ban elromlottak, a vámhatóság azóta nem kapott pénzt a megjavításukra.