Kínában több millió ember került zárlat alá a delta variáns gyors terjedése miatt

kína, koronavírus
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő pár ünnepi bevásárlást végez Pekingben 2021. február 11-én, a holdújév, a legnagyobb kínai ünnep előestéjén. A holdújévvel idén az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a bivaly éve kezdődik.
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának ismételt növekedése miatt. Az MTI azt írja, több mint húsz városban azonosítottak fertőzési gócpontokat. Az esetszámok emelkedését a hatóságok az eddiginél gyorsabban terjedő delta variáns megjelenésével magyarázzák.

A Hunan tartománybeli Csucsou város több mint 1,2 millió lakosának rendelték el, hogy három napig ne hagyják el otthonukat. Ez idő alatt a hatóságok mindenkit letesztelnek, és felgyorsítják a helyi oltási kampányt.

Eközben emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Hajnan és Honan tartományokban is. Az utóbbi két hétben az egész országban összesen több mint 360 új esetet diagnosztizáltak. A Pekinghez hasonló nagyvárosokban több millió embernél végeztek el koronavírustesztet, egész lakónegyedeket zártak el a külvilágtól, és szigorú kontaktkutatással sokakat karanténba helyeztek.

A koronavírus terjedésének ismételt felgyorsulását a hatóságok egy nankingi gócpontra vezetik vissza. A kelet-kínai metropoliszban több százezer embert érintő korlátozások vannak érvényben, miután két hete több repülőtéri dolgozónak is pozitív lett a tesztje.

A kínai kormány járványkezelési stratégiájának kulcsa, hogy amint a vírus felüti a fejét egy-egy városban vagy tartományban, minden érintett területet azonnal lezárnak, és az ottani lakosokat koronavírus-tesztnek vetik alá.