A bolgároknál is komoly lehallgatási botrány van

A bolgároknál is komoly lehallgatási botrány van

Bolgár politikusok, újságírók, aktivisták, sőt a szófiai városi ügyészség ügyészének telefonbeszélgetéseit is lehallgatták az ország titkosszolgálatai - közölte szerdán a tüntetések résztvevői elleni erőszak és a lehallgatások ügyében vizsgálódó ad hoc parlamenti bizottság ülésén Nikola Hadzsigenov, az Állj fel Bulgária! Jövünk! elnevezésű korrupcióellenes kis ellenzéki párt parlamenti képviselője.

"Ez a modern történelemben a bolgár polgárok legszélesebb körű lehallgatása. Jelenleg három névsor áll a rendelkezésünkre, ezekben 132 bolgár állampolgár szerepel, akiket lehallgattak, és akiknek a nevét ismerjük. Vannak közöttük újságírók - ismertek és kevésbé ismertek, civil szervezetek aktivistái, politikusok és mások. A listákon szerepel a szófiai városi ügyészség képviselője is. Nincs azonban közöttük az (országban az utóbbi három évben kormányon lévő) Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) egyetlen politikusa sem. A lehallgatások 2020. július 14-től 2021 májusáig folytak"

- közölte az ellenzéki pártszövetség képviselője.

Hadzsigenov megjegyezte, hogy az ügyészség akadályozza a parlamenti bizottság munkáját, mert nem bocsátja a rendelkezésére a kért iratokat.

Magyarországon ugyancsak a modern történelem legsúlyosabb lehallgatási botránya robbant ki, miután kiderült, hogy az izraeli Pegasus nevű kémszoftverrel magyarországi újságírókat, politikusokat is megfigyeltek. Az Orbán-kormány hallgat az ügyben, a parlamenti vizsgálóbizottságot pedig a Fidesz bojkottálta.