Lengyelország engedett az EU-nak a köztük zajló jogállamisági vitában

Lengyelország engedett az EU-nak a köztük zajló jogállamisági vitában

Jelenlegi formájában megszüntetjük a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsát, így az Európai Unióval fennálló vita tárgytalanná válik 

- nyilatkozta a PAP hírügynökségnek Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes.

A Lengyelország de facto, azaz tényleges irányítójaként számon tartott politikus azt is elmondta, a szóban forgó változtatásokat szeptemberben tárgyalhatja a szejm, a lengyel parlament.

Mint azt a Bloomberg is írja, a lengyeleknek augusztus 16-ig kell eleget tennie a jogi vitáknak véget vető ígéretüknek.

A lengyel igazságszolgáltatási reformját a Bizottság és maga az unió is élesen bírálta, mivel az értékelésük szerint felszámolja a hatalmi ág függetlenségét. A 2019-ben meghozott törvény fegyelmi tanácsra vonatkozó részét az Európai Unió Bírósága döntése értelmében vissza kellett volna vonniuk.

Ezt azonban nem tették meg arra hivatkozva, hogy a döntés szembemenne a lengyel alkotmánnyal, legalábbis a Jog és Igazságosság kormánypárt (PiS) kinevezettjeiből álló lengyel alkotmánybíróság ítélete szerint.

A két fél között húzódó feszült vita végére most talán pont került.

A fokozódó jogi viszály nem mellesleg olyan félelmeket vetített előre, hogy az Lengyelország 23,9 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz való hozzáférését veszélyeztetheti. 

Magyarország elvesztette a jogállamisági eljárás megindításával kapcsolatos pert

Elutasította az Európai Bíróság Magyarország arra vonatkozó keresetét, melyet még 2018-ban adott be a Sargentini-jelentés megszavazása ügyében - írja a csütörtök délelőtt kiadott ítéletre hivatkozva a Telex.