Az MNB egyhangú szavazással döntött az alapkamat 30 bázispontos emeléséről

Az MNB egyhangú szavazással döntött az alapkamat 30 bázispontos emeléséről

A monetáris tanács egyhangú szavazással döntött a 30 bázispontos kamatemelésről legutóbbi, kamatdöntő ülésen - derült ki az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből.

A testület még július 27-i ülésén emelte 1,20 százalékra a jegybanki alapkamatot, eközben a kamatfolyosón is változtatott, így az 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett.

A szerdán kiadott jegyzőkönyv megerősíti, hogy a tanács az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a júniusban kezdett kamatemelési ciklust folytatja.

A jegyzőkönyv szerint 2021 júniusában az éves összevetésben számított infláció 5,3, míg a maginfláció 3,8 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a fogyasztóiár-index 0,2, míg a maginfláció 0,4 százalékponttal nőtt. A beérkezett inflációs adat a jegybanki prognózist és a piaci várakozásokat is meghaladta. Május óta a piaci szolgáltatások és az iparcikkek áremelkedése tovább gyorsult, és az inflációs alapfolyamatmutatók is emelkedtek. Az inflációs adatok megerősítik, hogy júniusban már erőteljesek voltak a gazdaság újranyitásából fakadó inflációs hatások.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az infláció emelkedése globális jelenség, amely összefügg a gazdaságok újranyitásának időzítésével és sebességével. A magyar gazdaság az európai átlagnál korábban nyitott, így az inflációs hatások is korábban jelentkeztek. A döntéshozók rámutattak arra, hogy az újranyitáshoz kapcsolódó hatások júniusban erőteljesek voltak.

"A tanács változatlanul a monetáris politikai eszköztár kulcsfontosságú elemének tartja az állampapír-vásárlási programot, amelyet a járvány harmadik hulláma alatt és a változékony nemzetközi pénzpiaci környezetben is sikeresnek értékel. Az MNB a programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett, a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használnI" - szögezi le a közlemény.