Lukasenka trükközik? Hirtelen eltűntek az iraki migránsok a litván EU-határról

Lukasenka trükközik? Hirtelen eltűntek az iraki migránsok a litván EU-határról

Litván tisztségviselők arról számoltak be szombaton, hogy abbamaradt az iraki és más nemzetiségű migránsok áradata a balti országba Fehéroroszország felől. A vilniusi kormány azonban továbbra is nehéz feladat előtt áll, mert el kell bírálnia a már beérkezettek menedékkérelmét, és meg kell küzdenie azokkal az önkormányzatokkal, amelyeket felháborítanak az újonnan létrejött migránstáborok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) balti vezetője azt mondta pénteken: bár úgy tűnik, a fehérorosz-litván migránsválság legsúlyosabb fázisa elmúlt, Litvániának most a táborokban tartott migránsok ellátásával kell megküzdenie, nemzetközi védelem iránti kérelmük tömegét elbírálnia.

Az idén eddig 4100 ember 40 országból - de főleg irakiak - lépte át illegálisan a fehérorosz-litván határt. Ez ötvenszer több, mint tavaly egész évben.

A balti ország a migrációs helyzetre tekintettel határkerítés építésébe kezdett az érintett határszakaszon. Agne Bilotaite litván belügyminiszter pénteken viszont arról számolt be, hogy a helyzet valamelyest stabilizálódott az utóbbi napokban.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.