Így zajlik egyetlen fog pótlása (x)

Így zajlik egyetlen fog pótlása (x)

Azt hiszem, általánosságban kijelenthetjük, hogy nincs olyan ember, aki szeret fogorvoshoz járni. Ebből kifolyólag leginkább csak akkor megyünk orvoshoz, amikor fáj a fogunk.

Érdemes azonban panaszmentesen is évente legalább egyszer meglátogatni a fogorvosunkat, aki felméri fogaink állapotát. Ezenkívül olyan hasznos tanácsokkal is elláthat, amikről korábban nem volt tudomásunk.

Ha a nagy átlaghoz tartozunk, akkor könnyen eljuthatunk abba a visszafordíthatatlan állapotba, hogy a fogunkat már nem tudják megmenteni. Esetleg valamilyen baleset következtében is elveszíthetjük az egészséges fogunkat. Ilyen esetben, ha csak egy fogról van szó, manapság már szóló implantátumokat használnak.

Mi az a szóló implantátum?

Régebben ha valakinek csak egy fogát kellett pótolni, akkor hidat helyeztek fel. Ilyen esetben a hiányzó fog melletti két, egészséges fogat lecsiszolták, és azokra rögzítették a pótlást. Azonban a technológiai fejlődés szerencsére a fogászati beavatkozásokat sem kerülte el. Manapság a legkorszerűbb módszer a Halász Klinikánál elérhető szóló implantátum alkalmazása.

A folyamat során a szóló implantátumot közvetlenül az alsó vagy felső állcsontba helyezik. Nem nyúlnak a foghiány melletti egészséges fogakhoz, nem csiszolják le azokat, s így nem okoznak esetleges későbbi korona alászuvasodáshoz, foggyulladáshoz és fogidegelhaláshoz vezető sérüléseket. További előny, hogy a szóló implantátumok a keményebb falatok megrágására is biztonságosabban használhatók. Nem kell félni attól, hogy az implantátum elmozdul a helyéről, ahogy mondjuk az egy híd esetében előfordulhat.

Mire érdemes azonban odafigyelnünk?

Amikor baleset vagy visszafordíthatatlan fogkárosodás miatt el kell búcsúznunk egy fogunktól, azonnal kérjünk időpontot szóló implantátum felhelyezésére. Minél hamarabb pótoljuk a hiányzó fogat, annál szebb végeredményt kapunk. Ugyanis az emberi szervezet a foghúzás után azonnal regenerálódás-üzemmódba kapcsolva megkezdi a csont, illetve az íny felszívódását és sorvadását.

Másik, nem elhanyagolandó következménye egy gyors fogpótlásnak, hogy a frissen beültetett implantátum akár ideiglenes koronával azonnal terhelhető. Tehát nem maradunk fog nélkül, nem kezd deformálódni a szájüregünk. Huzamosabb foghiány esetében ugyanis a megmaradt fogak elmozdulhatnak eredeti helyükről. A szomszédos fogak előrébb, hátrébb vagy lejjebb mozdulhatnak, attól függően, hol helyezkednek el a kihúzott foghoz képest. Az ép fogsorban ugyanis a fog nem tud elmozdulni, megtartja egymáshoz viszonyított, eredeti helyét.

A technológiáról

A Halász Klinikán alkalmazott technológia biztosítja az azonnali fogpótlást, amely mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból a legkedvezőbb a páciensek számára. Rágófunkcióját tekintve az új fog alkalmazkodik a korábbi fiziológiai igényekhez. Az alkalmazott svájci implantátumokra élethossz garanciát kapunk, a Klinika pedig 10 év teljes körű garanciát biztosít az általa beültetett fix fogpótlásokra.