Budapestre látogat az orosz külügyminiszter, a Szputnyik-vakcina is téma lesz

Budapestre látogat az orosz külügyminiszter, a Szputnyik-vakcina is téma lesz

Jövő héten Magyarországra érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy többek között az orosz Szputnyik V vakcina uniós elfogadási kilátásairól egyeztessen Szijjártó Péterrel – számolt be róla a Portfolio az orosz Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Magyarország már régóta használja a Szputynik V vakcinát a koronavírus elleni küzdelemben és nagyon pozitív visszajelzéseket kapott eddig az orosz fél a magyaroktól. A jövő heti találkozónak így fontos témája lesz az, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) több hónapos vizsgálat után sem hagyta még jóvá a Szputnyik unión belüli alkalmazását, az ezzel kapcsolatos kilátásokat szeretné jobban felmérni az orosz külügyminiszter. 

Lavrov Kalinyingárdban tartózkodik a mai napon, ahol a fentiek mellett elmondta azt is, hogy az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Covid-19 ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről, ahogy arról korábban az Alfahíren is beszámoltunk.