Terrorizmus támogatásának gyanúja miatt őrizetbe vettek négy hongkongi egyetemistát

Terrorizmus támogatásának gyanúja miatt őrizetbe vettek négy hongkongi egyetemistát

Terrorizmus támogatásának gyanúja miatt őrizetbe vettek négy egyetemistát Hongkongban szerdán, miután egy hallgatói szakszervezeti gyűlésen megszavaztak egy később visszavont javaslatot, amely alapján szolidaritást vállaltak egy hongkongi rendőrt megkéselő férfival, aki a tette után öngyilkos lett.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent cikk szerint a Hongkongi Egyetem szerdán előállított négy hallgatója között volt a diákszövetség elnöke és tanácstestületi elnöke.

A lap felidézte: a 18 és 20 év közötti hallgatók a múlt hónapban több mint harminc másik diákkal együtt részt vettek egy ülésen, amelyen megszavazták a vitatott előterjesztését. A javaslat szerint a hallgatói szakszervezet tagjai meggyászolják azt a férfit, aki július elején késsel súlyosan megsebesített egy hongkongi rendőrt, majd öngyilkos lett. A szavazás értelmében a diákszövetség tagjai továbbá értékelik a támadó által meghozott áldozatot.

Az SCMP azt írta, a hongkongi rendőrség közlése szerint a július 7-én zajló ülésről készült biztonsági felvételeken, valamint a hallgatói szakszervezettől lefoglalt videófelvételen is látható, hogy a négy őrizetbe vett hallgató felszólalt, és méltatta a támadót, akit mártírnak neveztek, és "bátornak" írtak le. A rendőrség továbbá azt is megállapította, hogy az ülés minden részvevője a javaslat megvitatása előtt csenddel tisztelgett a támadó emlékének. A rendőrség közölte: az interneten élőben közvetített ülésen elhangzott "politikai beszédek", valamint a szavazás eredményeinek megosztása a közösségi oldalakon eleget tett azoknak a feltételeknek, amelyek alapján terrorizmus támogatásának megalapozott gyanúja merüljön fel.

A rendőrség az ülésen részt vevő többi diákot is kihallgatja majd a szavazásról, amelyen harmincan támogatták a javaslatot, ketten pedig tartózkodtak.

A nemzetbiztonsági törvény vonatkozó cikkelye alapján a terrorizmus miatt elítélt vádlottak öt és tíz év közötti szabadságvesztéssel sújthatók.

A hallgatói szakszervezet tagjai már a szavazás napját követően visszavonták az előterjesztést, miután annak hírére dühösen reagált a hongkongi közvélemény. A bírálatok kereszttüzében a szakszervezet szerdán őrizetbe vett elnöke maga is "rendkívül nem helyénvalónak" nevezte a javaslatot, míg a szövetség egyes vezetői elnézést kértek és lemondtak tisztségeikről. A Hongkongi Egyetem minden kapcsolatot megszakított a szakszervezettel, az ügy érintettjeit pedig kitiltotta a kampuszról, továbbá eltiltotta az egyetem szolgáltatásainak igénybevételétől.

(MTI)