Az EU már elfogadja Törökország, Észak-Macedónia és Ukrajna oltási igazolványait

Az EU már elfogadja Törökország, Észak-Macedónia és Ukrajna oltási igazolványait

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezen országok állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére - jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön.

Mint az MTI írja, a kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást. Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: 

miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak.

"Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális COVID tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon" - tette hozzá.

Az EU mostanáig négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak.

Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is.  

Az EU már Svájccal már megkötötte a kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszert kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.