Milyen kerti játékokat vegyünk? (x)

Milyen kerti játékokat vegyünk? (x)

A gyerekeknek nagyon sok mozgásra van szükségük. Ha kertes házban lakunk, érdemes a kültéri játékokra is gondolni tavasszal. Szükséges évente átgondolni, hogy a kinti játékok a gyermekek életkorához igazodnak-e, nem nőtték-e ki fizikálisan vagy szellemileg azokat.

Most bemutatunk néhány olyan kültéri eszközt, ami még fejleszti is a gyerekeket, nem csak szórakoztatnak. Ehhez a Játékliget cikke volt segítségünkre.

Változnak az idők és a kertek

A kertek funkciója időről időre változik. Amikor még csak ketten vagyunk, baráti összejövetelekhez, csendes romantikához rendezzük be. Amikor jönnek a gyerekek, egyre több játék, homokozó, csúszda kerül az udvarba, háttérbe szorul a grillsarok, hiszen biztonságosnak kell lennie a kertnek.

A legkisebbek szórakozása

Amikor még éppen hogy csak kúsznak, totyognak a kicsik, a legizgalmasabb játék egy gumilabda lehet, ami ide-oda gurul, pattog, guríthatja maga előtt, és mi is beszállhatunk a játékba. 

Jó szórakozás lehet még a homokozó, a játszótereken is nagy kedvenc. A különböző formák, építmények alkotása hosszú időre leköti őket, emellett pedig nagy örömmel tölti el a gyerekeket, hogy valamit alkotnak. Arra viszont figyeljünk, hogy ne maradjanak egyedül a homokozóban, mert szeretik megkóstolni a homokból készült sütiket, az pedig nem tanácsos.

Amíg kisebbek, addig még egyszerűbb eszközöket vegyünk, vödröt, lapátot. Később vehetünk autókat, különböző formákat. A nagyobbaknak vehetünk olyan kis műanyag asztalt, aminek egyik oldalán homok van, a másikon víz, így asztalnál is játszhatnak a gyerekek. Ilyen asztalt sok helyen vehetünk, érdemes körülnézni a Játékligetnél kapható kerti játékok között.

Járgányok

Kertben biztonsággal tudnak a különböző járgányokkal száguldani a kicsik, itt könnyen szemmel tarthatjuk őket. A motorozás kiváló eszköze a mozgás és egyensúly fejlesztésének. Arra figyeljünk, hogy mindig a gyerekek fejlettségéhez mérten válasszunk járművet.

Hinta

Ha tehetjük, vegyünk a kertbe egy hintát, még jobb, ha olyan eszközt tudunk beszerezni, amin van mászóka vagy csúszda. A hinta fejleszti az egyensúlyérzéket, ritmusérzéket és a mozgáskoordinációt. Ha elég helyünk van, egy trambulin is jó móka lehet.

Szerepjátékok

Az óvodáskorú gyerekek életében nagyon fontosak a különböző szerepjátékok, ezért érdemes azon gondolkodni, hogy milyen eszközökkel tudunk segíteni. Egy sátor például számtalan funkciót betölthet, de ilyen lehet egy kerti házikó is. Ezekben lehet teázni, de betöltheti akár egy erőd funkcióját is. Itt minden a gyerekek fantáziáján múlik.

Ha van kertünk, az igazi áldás lehet gyerekek mellett, hiszen nem csak a játszótéren tudnak a szabadban játszani, hanem otthon is. Ehhez viszont szükségünk van a gyerekek korához megfelelő szabadtéri játékokra.