Z. Kárpát Dániel a devizahitelek ügyében: "Európa legkegyetlenebb kormányával állunk szemben"

Z. Kárpát Dániel a devizahitelek ügyében: "Európa legkegyetlenebb kormányával állunk szemben"

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel által kedden tartott sajtótájékoztatóján a sokak számára még mindig húzódó devizahitelek kapcsán beszélt, melyet egy konkrét magyar család helyzetének felvázolásával kezdett:

Miközben a jólét ígéretének lehetőségét egész Magyarországon kívánjuk körülvinni, a hétvégén eljutottunk egy ötgyermekes családhoz, amelynek ingatlanát elvették, korábbi devizahiteles famíliáról van szó.

"Ugyanakkor a tragikus történet nem ért véget azzal, hogy töredékáron elárverezték a házukat, hanem utána további 20 millió forintot követelnek tőlük" - tette hozzá a politikus, aki emlékeztetett, egy olyan esetről van szó, ahol a törlesztőrészlet 40 ezer forinttal indult, az utolsó hónapokban pedig már 160, majd 180 ezer forintot követeltek ezen a családon. Mint felidézte:

A 13 millió forintos felvett hitel után elvesztették az otthonukat, majd még 20 millió forint követelnek rajtuk különféle követeléskezelők és végrehajtó bandák.

Ezzel kapcsolatban az ellenzéki országgyűlési képviselő leszögezte, a Jobbik javaslatot tesz, melyet ő maga fog benyújtani ezen a héten, miszerint az elsétálási jog hazai bevezetésére tesznek javaslatot. 

Eltökélt célunk az, hogyha egy család ennyire indokolatlanul nehéz helyzetbe kerül, az élete újrakezdéséhez kaphasson tiszta lapot

- fejtette ki Z. Kárpát, aki elmondta, nem gondolják, hogy az elsétálási jog végső megoldás lenne, de szerintük egy új, a szeméttől megtisztított elszámolási törvényre van szükség. Eszerint újraszámolnák ezeket az úgynevezett hiteleket a felvétel napjának árfolyamán, majd ezt követően megnéznék, hogy valójában ki tartozik kinek. 

De egy olyan esetben, melyben egy család már az otthonát is elveszítette, a bevételük 50 százalékát sújtják, elvonják a végrehajtói letiltások, legalább ne követeljenek rajtuk még 5, 10 vagy 20 millió forintot. Kezdhessék tiszta lappal azt az újjáépítést, ami így is katasztrofálisan nehéz

- emelte ki a politikus, aki úgy látja:

"Európa legkegyetlenebb kormányával állunk szemben: több mint 18 ezer kilakoltatást vezényelt le, asszisztált ehhez, paktumot kötött a bankrendszerrel, hogy a károsultak helyzetének rendezése érdekében egyetlen forintot sem fordít az érintettekre." 

Ezzel szemben pártja nevében azt ígéri, ők el akarják és el is fogják érni, hogy legalább a legnehezebb helyzetben lévőkön ne követeljenek újabb összegeket. "Majd pedig a reményei szerinti kormányváltást követően egy újonnan felálló nemzeti egységkormány első feladatai között egy új elszámolást kell keresztülvinni, egy tisztességes rendezést, ami a pénzügyi szeméttől meg lesz tisztítva, és a közteherviselés jegyében igazságot hoz el ebbe a rendszerbe" - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, nem tud és nem is akar ahhoz asszisztálni, hogy károsultakat tegyenek felelőssé alapvetően hibás termék, hibás konstrukció miatt.

Éppen ezért fizessenek az érintett bankok és a károkozók, igazságot kell elhoznunk a hitelkárosultaknak

- zárta tájékoztatóját Z. Kárpát Dániel.