Érkeznek az afgán menekültek

Érkeznek az afgán menekültek

A 114 felnőtt - közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi -, valamint a 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik

- közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium. miután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről útra kelt az a gépjárműkonvoj, amely újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat visz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába.

Megérkezésük után az afgán menekültek  hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele és ellenőrzése.

Ezt megelőzően vasárnap éjjel 23 órakor landolt Ferihegyen az első magyar repülőgép, ami részt vett az afganisztáni mentőakcióban, ezzel 170 utas érkezett, többnyire amerikai és afgán állampolgárok.

(MTI)