Az MNB kezdeményezte a Pannónia Nyugdíjpénztár két vezetőjének felmentését

Az MNB kezdeményezte a Pannónia Nyugdíjpénztár két vezetőjének felmentését

A pénztártagok számára előnytelen ingatlanügyleteket bonyolítottak a Pannónia Nyugdíjpénztár vezetői a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint, ezért a jegybank kezdeményezte az ügyvezető és az igazgatótanács elnökének felmentését – közölte az MNB csütörtöki sajtóközleményében.

A jegybank – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot végzett a Pannónia Nyugdíjpénztárnál (Pannónia) a pénztár ingatlanbefektetéseinek jogszerűsége témájában.

Az ügyvezetőre, az igazgatótanács elnökére és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forintos személyi bírságot is kiszabott a jegybank a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán.

A bírságokat az érintetteknek magánvagyonukból kell kifizetniük, azt a pénztár nem vállalhatja át – húzták alá.

A Pannónia vezető testületeinek döntései következtében több személy - köztük pénztári vezető, továbbá egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek - kaptak kedvezményes lakásvételi lehetőséget, csökkentve ezzel a tagok egyéni számlájának hozamlehetőségét – írta az MNB.

Közölték azt is, hogy az ingatlanfejlesztést a Pannónia a pénztártagok megtakarításait tartalmazó fedezeti tartalékban tartotta nyilván, így az indokolatlanul nyújtott kedvezmények a tagi megtakarítások hozamait csökkentették. Ez vagyoni hátrányt jelentett az önkéntes nyugdíjpénztár tagsága számára.