Pálinkás József a Jobbikról: "a jelenlegi pártstruktúrában ők állnak hozzám a legközelebb"

Pálinkás József a Jobbikról: "a jelenlegi pártstruktúrában ők állnak hozzám a legközelebb"

Szabadelvű, konzervatív ember vagyok, és a jelenlegi pártstruktúrában ők állnak hozzám a legközelebb

- ezzel indokolta Pálinkás József, miért a Jobbik frakciójába ülne be parlamenti képviselőként, ha a saját pártja nem tud majd önálló frakciót alakítani 2022-ben. A Mandinernek adott interjújában az Új Világ Néppárt elnöke leszögezte, azért alapított új pártot, mert egyik párttal sem teljesen azonos a felfogásuk, viszont úgy gondolja, 

a Jobbik egy konzervatív, hazafias politika felé indult el, a jobbközépre, ahol én is állok.

Pálinkás József is a Jobbik parlamenti frakciójába ülhet be

Ahogy közeledünk az előválasztásra való regisztráció augusztus 15-ei határidejéhez, úgy válnak egyre izgalmasabbá az utolsó napok bejelentései. Azt az Alfahírnek adott interjújában is elismerte Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, hogy "teljesen természetes, hogy a DK-nak és a Jobbiknak vannak a legerősebb pozíciói, a legtöbb esélyes jelöltje, mert ez a két párt jelenti az ellenzék vezető erejét", ugyanakkor a Jobbiknak láthatóan sikerül szövetséget kötnie párton kívüli jelöltekkel is.

A Jakab Péter pártja által a debreceni körzetben az előválasztáson támogatott Pálinkás elmondta, szerinte

a szélsőséges része elhagyta a Jobbikot, most az inga egy kicsit kilendül néha a baloldali populizmus irányába,

ám mégis jobb alternatívának tartja.

A politikus azt is kifejtette, szeretné, ha létrejönne egy jobbközép, szabadelvű, konzervatív párt, amelyben otthon érezhetné magát.

Az előválasztással kapcsolatban Pálinkás József nem mindennel elégedett, az ellenzék együttműködő hat pártja szerinte például több választókerület esetében is megegyezhetett volna olyan jelöltben, "akinél adott esetben lenne jobb".

Úgy látja, Gyurcsány Ferenc egy meghatározó tényező az ellenzékben, de alapvetően nem gondolja "fővezérnek". 

Éppen azzal az indítékkal vágtam bele a pártalapításba és a választásokon való elindulásba, hogy olyan parlament jöjjön létre, amelyben nem egy ember a meghatározó 

- fűzte hozzá az Új Világ Néppárt elnöke, aki végül arra is kitért, hogy azért lenne elégedett, ha pártja frakciót tudna alakítani, mert "akkor meg tudna kapaszkodni a parlamentben egy jobbközép párt".