Republikon: A fiatalok aránya a Jobbik szavazói között a legmagasabb az ellenzéki összefogás pártjai közül

Republikon: A fiatalok aránya a Jobbik szavazói között a legmagasabb az ellenzéki összefogás pártjai közül

A Republikon Intézet elemzésében azt térképezte fel, hogy a változó ideológiai térben hogyan kapcsolódik össze a választópolgárok világnézete, társadalmi helyzete és pártpreferenciája, valamint, hogy az ellenzéki összefogás mennyire fedi le a társadalom demográfiai összetételét.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A kutatás egyik legérdekesebb része az egyes pártok szimpatizánsainak korcsoportok szerinti eloszlása, eszerint  a kormánypárti szavazók eloszlása volt a legkiegyensúlyozottabb a mintában, nagyjából hasonló arányban vannak jelen a Fidesz-KDNP támogatói minden korosztályban. Az ellenzéki pártokat nézve a fiatalok aránya messze az MSZP szavazók körében volt a legalacsonyabb (12%), míg a Jobbik (54%) szavazói között a legmagasabb.

Ez is jól rámutat arra, hogy Jakab Péter kampányával képes volt megszólítani azokat a fiatalokat, akik alapvetően kevésbé aktívak a közéletet illetően.

Egyébiránt az mondható még el a kutatás szerint a Jobbik táboráról, hogy közel háromnegyedük (73%) vidéki városban vagy községben él. Ezzel szemben az ellenzéki összefogás baloldali tagjai inkább a nagyvárosokban erősek: az MSZP szavazóinak 41 százaléka Budapesten vagy megyei jogú városban él, míg az LMP (34 %), DK (27 %) és Momentum (27 %) táborában a legnagyobb a budapestiek aránya. A kutatás konklúziója szerint ez azért is fontos, mert a hat ellenzéki párt szavazótáborai így kellően le tudják fedni a magyar társadalom demográfiai eloszlását.