Kubatov már lemondott Boldog Istvánról és Simonka Györgyről

Kubatov már lemondott Boldog Istvánról és Simonka Györgyről

Az én személyes véleményem az, hogy bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük

- mondta Kubatov Gábor a Mandinernek adott interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy a büntetőeljárás alatt álló Boldog István és Simonka György újra elindulhat-e a Fidesz színeiben a 2022-es országgyűlési választáson.

A Fidesz pártigazgatójának válasza azt sejteti, hogy a kormánypárt legszívesebben még az emlékét is kitörölné a korrupcióval vádolt fideszes politikusoknak.

Ez nem az én döntésem, hanem az elnökségé. De ha javaslatot tehetnék erre, akkor ezt az álláspontot képviselném

- tette hozzá Kubatov.

Bár korábban is felmerült már, hogy Simonkát és Boldog Istvánt nem indítaná a Fidesz, de például Simonka György még júniusban a 24.hu-nak nyilatkozva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a büntetőper ellenére függetlenként induljon jövőre. Ez persze részéről felérne a felségárulás bűnével, de miután a Fidesz láthatóan elengedte a kezét, ki tudja hány Fidesz közeli személy neve merülhet majd fel az ellene zajló tárgyalások során.

Ezek után a következő gyakorlati kérdés, hogy Simonka és Boldog politikai semmibevétele után kiket indíthat a kormánypárt a helyükben, akik eséllyel léphetnének fel a jövő áprilisi országgyűlési választáson. A Narancs.hu már korábban megírta, hogy Simonka dél-békési körzetében erre a legnagyobb esélye erre Erdős Norbertnek és Zalai Mihálynak van.

Erdős korábban volt országgyűlési képviselő, majd Békés megyében kormánybiztos és európai parlamenti képviselő, aki bölcsész diplomája dacára jelenleg az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. 
Zalai Mihály korábban Orosháza alpolgármestere volt, majd Simonka György erőteljes támogatásának köszönhetően lett a Békés Megyei Közgyűlés elnöke. Az utóbbi években Zalai a rugalmas elszakadás stratégiáját valósítja meg egykori mentorával szemben, miután Simonkát vád alá helyezték és politikai súlyából sokat vesztett. Mindez nem is olyan régen nyílt csatározásba és vitába torkollott a két viharsarki fideszes politikus között.  

Közben zajlik az ellenzéki előválasztás is, és Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú, Törökszentmiklós központú választókerületében, vagyis Boldog István körzetében Csányi Tamás jelenlegi jobbikos képviselő lehet a kihívó. Az új fejlemények fényében Csányi ellenfele vélhetően nem a háta mögött „bakternek” nevezett Boldog István lesz.