Covid: az EU felnőtt lakosságának 70%-a már az összes szükséges dózist megkapta az oltásból

Covid: az EU felnőtt lakosságának 70%-a már az összes szükséges dózist megkapta az oltásból

Az EU mérföldkőhöz ért: a felnőtt lakosság 70%-a már az összes szükséges dózist megkapta a védettség eléréséhez - olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

Az EU-ban összesen több mint 256 millió felnőtt az oltóanyag összes dózisát megkapta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott:

Az, hogy az EU-ban már augusztusban sikerült teljes körűen vakcinázni a felnőttek 70 %-át, nagy eredmény. Az EU együttes előrelépésre irányuló stratégiája kifizetődik, és Európát a Covid19 elleni globális küzdelem élharcosává teszi. A világjárvány azonban még nem ért véget. Még többet kell tennünk. Mindenkit felszólítok, aki védőoltást kaphat. És segítenünk kell a világ többi részének beoltását is. Európa továbbra is támogatni fogja ebben partnereit, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokat.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint az eredmény az EU és tagállamai közös vívmánya, amely megmutatja, hogy mi lehetséges, ha szolidaritással és koordinációban dolgozunk együtt.

Az EU az Európában előállított oltóanyagok mintegy felét – az uniós polgárok számára biztosított mennyiséggel megegyező mértékben – a világ más országaiba exportálta.

Az „Európa együtt” kezdeményezés közel 3 milliárd euróval járult hozzá a COVAX-eszközhöz, hogy legalább 1,8 milliárd adagot biztosítson 92 alacsony és közepes jövedelmű ország számára. A COVAX a jelenlegi állás szerint több mint 200 millió adagot szállított 138 országba.

Tekintettel az új variánsok jelentette veszélyre, fontos, hogy az elkövetkező években is biztosítsák a megfelelő mennyiségű oltóanyag – köztük a módosított oltóanyagok – rendelkezésre állását. Ezért a Bizottság május 20-án új szerződést írt alá a BioNTech-Pfizerrel, amely az év vége és 2023 között 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását irányozza elő.

Ugyanezen célból a Bizottság élt a második Moderna-szerződés által 150 millió adag szállítására biztosított lehetőséggel is. A tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-eszközön keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzák az adagokat, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az egész világon méltányos módon hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. További szerződések megkötésére is sor kerülhet.