Kórházi várólisták: több mint 41 ezer beteg vár ellátásra

Kórházi várólisták: több mint 41 ezer beteg vár ellátásra

Harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) visszavágni a járvány alatt megnyúlt kórházi várólistákat - írja a Népszava Kiss Zsolt az IME XV. országos egészség-gazdaságtani konferenciáján elhangzott beszámolója alapján.

A NEAK főigazgatója arról is szót ejtett, hogy a harmadik hullám vége óta kilencezerrel nőtt a műtétre várakozók száma, és ezzel mostanra már 41 209 beteg áll sorba ezekért az ellátásokért.

Míg a pandémia kezdetén, 2019. március végén 25 240 várakozó volt, ezzel a növekedés 28 százalékos volt.

 

A járvány alatt több mint 40 százalékkal csökkent az orvosi kezelések száma a gyermekgyógyászatokon, a fülészeti, szemészeti szakellátásoknál, a hepatitisz kezelésével kapcsolatos szolgáltatásoknál, a különféle sebészeti beavatkozásoknál. A szakember úgy véli a daganatellenes terápiára szorulók, valamint a szív és érrendszeri betegek a járvány alatt valamennyi szükséges kezelésüket megkapták.

Kiss érdekességként említi, hogy az ellátott betegek számában nem tapasztaltak visszaesést, ami csak annak köszönhető, hogy a rendszer azokat is ellátottként regisztrálta, akiknek beadták az oltást.

A NEAK főigazgatója elmondta: most az a feladatuk, hogy számba vegyék, kinek, milyen ellátása maradt el, és azt mielőbb pótolják. Ezért szeptember elsejétől visszaállítják a teljesítményfinanszírozást.