A Fidesz azért rakhatja kirakatba Karácsonyt, mert tudja, hogy könnyebben győzné le, mint Jakabot

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én.
MTI/Balogh Zoltán

Köztudott, hogy a nyilvánosság mögött a Fidesz folyamatosan méri a társadalmi hangulatot és a közéleti témákra adott reakciókat, éppen ezért képesek korlátlan közpénzkeretből egyik napról a másikra olyan kampányokat kezdeni, melyeknek olykor előszelét sem igazán lehetett látni.

Az ellenzéki előválasztás sem kivétel ezalól, a nagyobbik kormánypárt nyilvánvalóan szeretné elkerülni a 2019-es önkormányzati választásokon átélt kudarcot, és ahogy lehet, bele akar szólni abba, ki legyen 2022-ben Orbán Viktor kihívója (sőt, Szabolcs megye alapján talán abba is, hogy egy adott körzetben melyik ellenzéki jelölt nyerje az előválasztást).

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója a Hvg360-nak arról beszélt a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony kampány kapcsán, hogy az egyik lehetőség szerint a Fidesznek Karácsony Gergely lehet a kívánatos ellenfél, mert ő vidéken könnyen verhető.

Márpedig, ha a lakosság négyötödét adó vidéki szavazókra nem támaszkodhat a főpolgármester, akkor a Fidesznek valóban az lehet az érdeke, hogy a választókat Karácsony Gergely felé terelje a folyamatos tematizálással.

 „Lemodellezhették a lehetőségeket, és az jöhetett ki, hogy Karácsony egy jó ellenfél ilyen szempontból. Ezért próbálhatják megemelni, kiemelni, ilyen formán beavatkozva az előválasztásba.”

- fogalmazott az elemző a taktikáról, ami lényegében arról szól, hogy akit sokat támadnak, az megerősödhet.

A Závecz Research és az IDEA Intézet közös, nyári közvélemény-kutatását Jakab Péter még 28 százalékkal vezette a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltek között, őt Dobrev Klára követte 27 százalékkal, aki után Karácsony Gergelyt mérték 24 százalékkal.