Kemény kritikával illette az MNB-t Parragh László

Kemény kritikával illette az MNB-t Parragh László

Kemény kritikát fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bankkal és annak inflációs politikájával szemben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolionak adott interjúban.

Véleménye szerint az MNB teljesen egyértelműen elvétette az inflációs célját.

A járvány miatt elhalasztott költések most fognak megjelenni a fogyasztásban és ez az inflációt fogja emelni, karácsony tájékán pedig erőn felül fognak költeni az emberek, így nem látja, hogyan fog csökkenni az infláció - mondta az MKIK elnöke.

Parragh szerint a versenyképesség javításának és a vállalatok támogatásának folyamatosnak kellene lennie, nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, ahogy a Növekedési Hitelprogrammal is történt. Be kellett volna jelenteni előre, hogy megszűnik.

Ahhoz, hogy a koronavírus által okozott válság kezelése sikeres legyen úgy gondolja, hogy az MNB-nek és a Pénzügyminisztériumnak együtt kellene működnie a gazdaságpolitikában. Korábban az Alfahíren beszámoltunk arról, hogy ez az együttműködés egyelőre nem valósult meg a gyakorlatban, amelyben nagy szerepe lehet a pénzügyminiszter és a jegybankelnök személyes konfliktusának.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját kritizálta Matolcsy György

Magyarország elérhette volna az 1936-os, az európai átlaghoz viszonyított fejlettségi csúcsát a 2010 utáni gazdaságpolitikával - írta Matolcsy György a magyarnemzet.hu-n hétfőn megjelent írásában, amelyben a jegybankelnök saját bevallása szerint az elmaradt eredményeket összegezte és számszerűsítette.

Parragh László a munkaerőpiaci helyzet alakulása kapcsán úgy látja, hogy annyira gyorsan fejlődnek a határmenti román térségek, hogy már most fejlettebbek, mint a dél-kelet-magyarországi térség egyes megyéi, ennek pedig az a következménye, hogy

már nem a román munkaerő fog állást keresni Magyarországon, hanem a magyarok mennek Romániába.

Hasonló folyamatra példaként Szlovákiát hozza, akikkel kapcsolatban még a 90-es évek végén is úgy gondolkodtak Magyarországon, hogy majd az olcsó szlovák munkaerő jön ide dolgozni a gyárakba, ezért fejlesztettük is itthon a közlekedést, aztán ma már azt látjuk, hogy ott sokkal jobbak a bérek, ezért a magyarok ingáznak Szlovákiába.