Az MNB is gyorsuló inflációról ír

Az MNB is gyorsuló inflációról ír

Az MNB augusztusi inflációs alapmutatói lekövették a hivatalos inflációs adat, a fogyasztói árindex meglepő mértékű emelkedését. A júliusi csökkenés után újra emelkedett a keresletérzékeny termékek áremelkedési üteme, illetve június után újra 17 éves csúcsára szökött a ritkán változó árú termékek drágulása - írja a Portfólió.

Az MNB kalkulációja szerint az előző hónaphoz képest az infláció 0,3, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal emelkedett, aminek a hátterében az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt.

KSH: az élelmiszerek ára egy év alatt 3,7 százalékkal nőtt augusztusra

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MTI azt írja: az elemzők 4,7 százalékos éves bázisú inflációs indexet vártak augusztusra a júliusi 4,6 százalék után.

Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, míg áprilistól – a gazdaság nyitásával párhuzamosan – magasabb átárazás valósult meg. Augusztusban a tavalyi évet meghaladó árdinamika elsősorban az élelmiszerekhez és az iparcikkekhez kapcsolódott.

"Ugyanakkor a piaci szolgáltatások inflációja nem változott az előző hónaphoz képest, ami arra utal, hogy a szolgáltató szektorban az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósult. A piaci szolgáltatások inflációja azonban, még így is most volt a legmagasabb a legutóbbi öt év augusztusaival összevetve.

- írta az MNB.

Tavaly április óta nem állt ilyen rosszul a külkereskedelmi mérlegünk

Júliusban az export euróban számított értéke 10,0 az importé 14,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi mérleg tavaly júliushoz képest 379 millió euróval romlott és ezzel 193 millió euró deficitbe fordult - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}