Kocsis Máté szerint a Fidesz már nem számol az uniós pénzekkel a választás előtt

Kocsis Máté szerint a Fidesz már nem számol az uniós pénzekkel a választás előtt

Kocsis Máté a Fidesz-KDNP esztergomi kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány nem számol azokkal az uniós forrásokkal a választások előtt, amelyeket az Európai Unió befagyasztott, miután nem fogadták el a magyar helyreállítási tervet - számolt be róla a Telex.

Kocsis szerint a kormány erre azzal az adósságkibocsátással készült fel, melyről az Alfahíren is beszámoltunk korábban.

A Fidesz frakcióvezetője kiválónak nevezte a pénzügyminiszter programját, amelynek keretében mai árfolyamon 1258 milliárd forint értékben hajtott végre adósságkibocsátást az Orbán-kormány.

Véleménye szerint a brüsszeli liberális elit azért tartja vissza a pénzeket, mert ártani akar a Fidesznek a választások előtt, pedig az a pénz járna Magyarországnak, így beavatkozásnak tekintik ezt a lépést a magyar belügyekbe, ami "udvariatlan dolog".

1258 milliárd forint értékben vett ma fel államadósságot az Orbán-kormány

Egészen döbbenetes, de a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását vitte ma végbe, mai árfolyamon 1258 milliárd forint értékben. A portfolio.hu írt arról, hogy a 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a mai nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő (ÁKK) Központ.

A sajtótájékoztatón többször szóba került a Pegazus kémprogram állítólagos magyarországi bevetése is. Kocsis Máté többször is hangsúlyozta, hogy hazánkban törvénytelen megfigyelés nem folyik, és a Pegazus ügye egy politikai blöff. Sőt, szerinte azok, akiknek az esetében felmerült az esélye a lehallgatásnak, egyfajta áldozatszerepben tetszelegnek.

Simicskó István ehhez a Telex szerint annyit fűzött hozzá, hogy volt egy nemzetközi konferencia a parlament felsőház termében, 55 országból jöttek hírszerzők Magyarországra. 19. alkalommal tartottak ilyen fórumot most Budapesten, 284 résztvevővel. A hírszerzők egyike sem említette meg a Pegasust, pedig ha fontos lenne, előkerült volna – vélte a KDNP frakcióvezetője.

A Fideszt nem hatotta meg továbbá a brüsszeli elítélő nyilatkozat sem. Kocsis szerint az EP-vita nem vehető komolyan a Pegasussal kapcsolatban, hiszen elítéli azt, ami esetleg, vélelmezetten megtörtént, azaz, nincsen semmilyen konkrétum, amiről érdemben beszélni lehetne. Kocsis nem tud arról, hogy Magyarországon vizsgálat folyna akár amiatt, hogy esetleg más titkosszolgálatok vagy szervezetek vetették volna be a Pegasust magyar állampolgárok lehallgatására. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem a frakcióvezetők hatásköre.