Honvédelmi miniszter: bármikor kötelezővé lehet tenni az oltást a katonáknak

Honvédelmi miniszter: bármikor kötelezővé lehet tenni az oltást a katonáknak

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Spirit FM újonnan induló Katonadolog című műsorában mondta el, hogy a Magyar Honvédségen belül bármikor kötelezővé lehet tenni a koronavírus elleni védőoltást, hiszen ha valaki kivonja magát az úgynevezett hadrafoghatóság alól, azzal fegyelemsértést, bűncselekményt követ el - számol be az ATV.

Jelenleg is vannak feladatok, helyszínek, ahol kötelező a katonáknak az oltása, és már most is 99 százalékos az oltottság a honvédségnél 

- folytatta érvelését a tárcavezető.

Benkő a téma kapcsán kitért arra is, hogy a járványhelyzet miatt ismét megjelentek a katonák a kórházakban: jelenleg 28 intézményben csaknem 100 katona vesz részt az oltási program segítésében.

Új katonai szolgálati formát indít a honvédség a 18 és 65 év közöttieknek

Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség - jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten. Az MTI beszámolója szerint Benkő Tibor elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

Többek között a miniszter arról is beszélt, meglátása szerint az elmúlt években nőtt a honvédség elismertsége, és ma már érdemes beállni katonának. Emellett úgy véli, az önkéntes katonai szolgálat vonzó a fiatalok számára, amit az is mutat, hogy még meg sem hirdették, hogy az önkéntes szolgálatért többletpont jár az egyetemi felvételin, de már akkor megtelt a 400 fős keret.

Ismeretes, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium dolgozóinak vakcinációja még februárban kezdődött meg, követve a kormány oltási tervét. Bár a honvédelmi miniszter akkoriban még arról beszélt, hogy az oltás önkéntes alapon történik esetükben is.

Benkő: hamarosan kezdődhet a katonák beoltása

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette, hamarosan elkezdődhet a katonák beoltása. A Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán szerdán közzétett videójában Benkő Tibor részletesen beszámolt a tárca oltási protokolljáról. Kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben fontos mérföldkőhöz érkezett az ország.