A Zágráb Nándor által kirobbantott Kinizsi SE-ügy számlázói is a cégtemetőben végezték

A  Zágráb Nándor által kirobbantott  Kinizsi SE-ügy számlázói is a cégtemetőben végezték

Az Átlátszó megszerezte az MLSZ-től a TAO-tartozások miatt cégtemetőbe küldött nagykőrösi focicsapat, a Kinizsi SE – illetve új nevén Roma-Gól SE – elszámolásait. Az iratok alapján a csapat a 2014 és 2018 között kapott TAO-pénzekkel nem tudott elszámolni, és a nekik számlázó cégek nagy része ellen hamarosan kényszertörlési vagy felszámolási eljárás indult. Az elszámolásokból kiderül, hogy több cég, amelyeknek a Kinizsi a TAO-támogatásokból fizetett, nem sokkal a csapattal kötött üzlet után szintén lehúzta a rolót.

Az elszámolási papírokban összesen 16 cég és egyéni vállalkozó neve szerepel, ezek közül 9 jelenleg kényszertörlés vagy felszámolás alatt áll. Ilyen például a Printal Kft., amelynek egy 2016-os elszámolás szerint több mint 3 milliót fizetett a Kinizsi pályafelújításért. Az Opten adatai szerint a kft. szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózók listáján, ezért 2017 novemberében eljárás indult a felszámolása érdekében.

Még a nagykőrösi csapatról szóló cikk megjelenése előtt az Átlátszó közérdekű adatigénylést küldött az MLSZ-nek, amiben a fennálló tartozásról érdeklődtek, illetve arról, hogyan számolt el az (akkor még) Kinizsi Sportegyesület a TAO-támogatásokkal. Válaszul az MLSZ főtitkára, Vági Márton azt írta: az egyesülettől a Szövetség valóban több mint 30 millió forint TAO-támogatást követel vissza.

Az MLSZ emellett elküldte a TAO-támogatási programok összesített elszámolási táblázatait a 2014-től 2017/2018-as évadig tartó időszakra vonatkozóan. Az egyesület a 2018/2019-es időszakra is kapott támogatást, ám az MLSZ közlése szerint az ekkori program ellenőrzése még folyamatban van, így az ekkori táblázatokat nem áll módjukban elküldeni. 2019-ben a csapat további 67 millió forint TAO-támogatást kapott, és ha ebben az évben is hasonlóan számoltak el a pénzzel, mint az azt megelőző években, tovább nőhet a csapat köztartozása, amit persze behajtani ugyanúgy nem lehet a cégtemetőből.
A tartozások és a források leállítása különösen rosszkor jött a csapatnak, amely ekkoriban kezdett új klubház építésébe közel 380 millió forintból, és a költségeket felerészben önkormányzati sporttámogatásból, felerészben az ide irányított TAO-forrásból kívánták fizetni. Utóbbi hiányában nem tudták kifizetni a központot építő vállalkozót, aki lelakatolta az épületet. Végül a nagykőrösi polgármester, Czira Szabolcs közbenjárására volt szükség, akit nem mellesleg családi kapcsolat fűz a TAO-támogatást felajánló Szíjj Lászlóhoz, az egyik leggazdagabb kormányközeli üzletemberhez.

Korábban az Alfahír is beszámolt a szebb napokat is látott Nagykőrösi Kinizsi SE megszűnéséről és fantom utódjáról a Roma-Gól SE-ről. Ez utóbbi ügy nyomán csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Ceglédi Rendőrkapitányság Zágráb Nándor, a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltjének feljelentése után.

Nyomoz a rendőrség a nagykőrösi TAO-pénzek felhasználása miatt

Csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt indít nyomozást a Ceglédi Rendőrkapitányság Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselőjének feljelentése nyomán. A politikus, aki egyben a Jobbik előválasztási képviselőjelöltje is a körzetben, azután fordult a hatósághoz, hogy kiderült, vitatott körülmények között, a klub nevét, székhelyét, és az elnökség személyi összetételét megváltoztatva gyakorlatilag eltüntették az elmúlt években több tízmilliós TAO-tartozást felhalmozó Nagykőrösi Kinizsit.

Az pedig még egyedibbé teszi a nagykőrösi futball megszüntetését, hogy éppen akkor épült fel a Kinizsi SE klubháza több száz millió forint hitelből, amikor a klub már megszűnt és a megyei III. osztályban szerénykedő csapat maradékát is kirúgták.

Kinizsi-ügy: Nagykőrösön végre felépült a klubház, erre a városban megszűnt a labdarúgás

Korábban beszámoltunk róla, miután vitatott körülmények között, a klub nevét, székhelyét, és az elnökség személyi összetételét megváltoztatva gyakorlatilag eltüntették az elmúlt években több tízmilliós TAO-tartozást felhalmozó Nagykőrösi Kinizsi sportegyesületet, júniusban Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselője csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést.