Az állami hírügynökség nem hallott az ellenzéki előválasztásról

MTI, mtva, kunigunda
Az MTI (Magyar Távirati Iroda) logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bár a közmédia részeként működő állami hírügynökség elméletileg az újságírás egyik legfontosabb területét testesíti meg, úgy tűnik, a szervezet figyelmét mégis elkerülte, hogy a magyar ellenzéki pártok a történelem új fejezeteként összefogtak egymással és szombaton elindították országos előválasztási folyamatukat.

Mialatt az MTI-n olyan fontos hírek jelentek meg szombat reggel, mint, hogy két nap múlva lesz 280 éve, hogy a Madagaszkár királyának választott gróf Benyovszky Móric megszületett, vagy, hogy kínai katonai gépek repültek tajvani légtérbe, közben említés sem történik arról, hogy a magyarországi belpolitika jelen pillanatban legfontosabb eseménye vette kezdetét, hiszen az előválasztási folyamat fog arról dönteni, kik lesznek a közös egyéni jelöltek 2022-ben, és ki lesz Orbán Viktor kihívója a kormányfői pozícióért.

Mivel azt feltételezni sem akarjuk, hogy ennyire szánalmas módon Fidesz-kézivezérelt az ellenzéki adófizetők pénzéből működő a Magyar Távirati Iroda, vélhetően inkább arról van szó, hogy a hétvégi ügyeletből hiányoznak a politikáért felelős ún. szakújságírók. Mondjuk az sem jó hír évi több, mint 100 milliárd forintos (százezer millió forintos, tehát csecsemőtől a kisnyugdíjasig fejenként több mint 10 ezer forint adóból összerakott) költségvetésből.

Ha azonban nem butaságot, hanem szándékosságot feltételezünk, akkor erre szokták mondani, hogy a választási csalás nem ott kezdődik, amikor hajléktalanság küszöbén élő szavazókat visznek pénzért a Fideszre szavazni, hanem ott, hogy állami szinten irányítják a hazai sajtó többségét, majd a gátlástalanság határát nem ismerve titkolnak el híreket a nyilvánosság elől.