IDEA: a két nagy politikai tábor között rendkívül éles a verseny

IDEA: a két nagy politikai tábor között rendkívül éles a verseny

Sem az ellenzék, sem a kormány nem dőlhet hátra: továbbra is rendkívül szoros a verseny, a 2022-es választások komoly izgalmakat ígérnek. Az IDEA Intézet 2021. augusztus 31. és szeptember 7. között készített közvélemény-kutatása alapján a nyár végén beinduló politikai szezon mozgósította a szavazókat, így bár hibahatáron belül, de mindkét politikai tömb támogatottsága emelkedett.

Közölték, ennek eredményeként a két nagy politikai tábor között rendkívül éles a verseny.

Míg a teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, addig a választáson biztosan résztvevő pártot választóknál, immár negyedéve, a Fidesz–KDNP.

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése szerint szeptember elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tábor támogatottsága jelentéktelen arányban, 1–1 százalékponttal növekedett.

idea

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében, immár harmadik egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki lista támogatottsága is 1 százalékponttal emelkedett. A kormányzópárt listája már csak 1 százalékpontra van a kritikus 50 százalékos támogatottságtól.

Az IDEA felhívta rá a figyelmet, hogy az egyes pártok támogatottságában alig történt elmozdulás a nyár végén beinduló politikai kampányszezon kezdetekor. Egyetlen tényező érdemel figyelmet: a teljes népességben mindössze 1, ugyanakkor a biztos szavazó pártot választóknál két százalékponttal csökkent a Momentum támogatottsága.