Jakab Péter: „A bérek és a nyugdíjak szegénységre kárhoztatják a magyar embereket!”

Jakab Péter: „A bérek és a nyugdíjak szegénységre kárhoztatják a magyar embereket!”

Jakab Péter napirend előtt a Parlamentben azzal kezdte, hogy a kormányoldal szerinte nem ismeri a valóságot. A Jobbik elnöke szerint ideje lenne a Fidesznek kimenni az emberek közé és megkérdezni, hogy jól vannak-e?

Az önök miniszterelnöke elbújik a Budai-várban, óriásplakátokon üzenget, vagy éppen az alamizsnájukért dolgozó postásokkal küldözgeti a nemzeti konzultációt, mert az ő kis világában a 90 éves Soros György, hogyhogy nem, éppen a választások előtt már megint meg akarja támadni Magyarországot és ez a szerencsétlen kormány meg nem tudja, mit kellene csinálni

- hívta fel a figyelmet Jakab Péter.

A Jobbik elnöke azt hangsúlyozta, hogy a bérek, és a nyugdíjak szegénységre kárhoztatják a magyar embereket. Kitért a férfiak 40 éves munkaviszonyára, amely szerinte csakúgy, mint a nők esetében lehetne a nyugdíjazás egyik feltétele. 

Amikor pedig a rendvédelmisekkel beszélek, ők kérik vissza a kedvezményes a szolgálati nyugdíjukat. 60 évesen már nem tudják utolérni a rablót, meg nem tudnak felmászni a nyolcadik emeletre életeket menteni! Engedjük hát őket pihenni! Megszolgálták a rávalót és igazuk van. Amikor az egészségügyisekkel beszélek azt mondják, rosszak a munkakörülmények, alacsony a fizetés, nem tudják kivenni a szabadságukat. Amikor a fiatalokkal beszélgetek ők azt mondják nem tudják elkezdeni a nagybetűs életet. Ezek a fiatalok azt szeretnék, hogy a kormány kezdjen végre bérlakásprogramot

- hangsúlyozta Jakab Péter.

Dömötör Csaba válaszában azt állította, hogy Borsod-megyében jelenleg 337 ezer forint, a munkanélküliség 17,3 százalék volt és most csak 5 százalék. Az államtitkár szerint a rendvédelmisek hat havi fegyverpénzt kapnak jövő év elején. A bérlakás helyett pedig a családi otthonteremtés segíti a fiatalok lakáshoz jutását, míg az egészségügyre szerinte 1700 milliárddal költ többet a jelenlegi kormány, mint korábban az MSZP-SZDSZ kabinet.

Egész nyáron azt folytatta a kormány mint amit 2010 óta. Az 1 százalék érdekeinek a kiszolgálását, és a 99 százalék, a közérdek semmibevételét

- jelentette ki napirend előtti felszólalásában Tordai Bence.

A Párbeszéd (P) országgyűlési képviselője szólt arról is, hogy hazánk a világon a harmadik helyen áll a Covid-19 halálos áldozatainak számát tekintve, miközben az oltottság tekintetében pedig sereghajtók lettünk Európában. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a kórházi várólisták közben rendkívül hosszúra nyúlt, miközben a rákosmegbetegedés Magyarország toronymagasan vezet. Tordai Bence az oktatásban jelenlévő tanárhiányra hívta fel a figyelmet, miközben a Fudan Egyetem milliárdokat von el az oktatásból.

Rétvári Bence válaszában megvédte a kormány egészségügyi intézkedéseit. Az államtitkár szerint felháborító, hogy Tordai Bence kamunak nevezte a kormány népszavazási kezdeményezését a gyermekek védeleméről szóló referendumot

Ez egy olyan kérdés, amitől meg kell védeni a gyermekeket. ezek után jobb, ha meg se szólal ebben a kérdésben

- mondta Rétvári Bence.

Ezután Kövér László, Ungár Péternek adta meg a szót. Az LMP-s képviselő megkérdezte a házelnököt, hogy valóban neki adtak-e szót Kövér László pedig a következő mondattal kísérte a felszólalást megadó engedélyt:

Igen! Ha ön az Ungár Péter akkor igen. Ez még csak tudja...

Kövér László saját magát nem dorgálta meg, így következhetett Ungár Péter. Az LMP-s képviselő szerint megszűnt az állami idősgondozás, miután ezeknek a feladatoknak a nagy részét átadták az egyházaknak, mai pedig az otthongondozást, ápolást illeti. Ungár Péter úgy vélte, a kormány valójában nem csinált semmit. Szólt még a fegyveres és rendvédelmi dolgozók alacsony fizetéséről, valamint a gyermekvédelemmel foglalkozók mindössze 188 ezer forintot keres és ide tartozik a kezdő pedagógus is aki még ennél is kevesebbet vihet haza.

A helyzet az, hogy a kémia-fizika szakos tanárok tulajdonképpen egy egzotikus állatok lettek Magyarországon. A közszférában pedig jelentős béremelés utoljára 2002-ben volt. Azóta a közszférában a dolgozók csak alamizsnát kaptak

- jelentette ki Ungár Péter.

Rétvári Bence reagálásában azt mondta, a közszférában és a szociális ágazatban dolgozók 1 millió 300 ezer forint juthatnak éves szinten.

Arató Gergely, a DK képviselője a felhatalmazási törvényről beszélt. Felidézte, hogy a meghatalmazás ellenére korlátlanul lehetett részt venni a foci-Eb-n, a tűzijátékon, az eucharisztikus világkongresszuson, vagy éppen a vadászati kiállításon.

Úgy látszik ez egy nagyon jól nevelt vírus, amelyik a miniszterelnök és a fideszes elit kedvenc hobbijainak esetében nem fertőz... Nem erre kell hát ez a felhatalmazási törvény, hanem arra, hogy ezzel a felhatalmazással élve nemhogy kitalicskázzák, de kidömperezzék a közpénzt a költségvetésből, az önöknek kedves célokra

- mondta Arató Gergely.

A DK-s képviselő szerint, ha Polt Péter azért lehet bebetonozott legfőbb ügyész, hogy ezzel a Fidesz hatalmát védje, akkor ez a megoldás alkotmányellenes és nem fenntartható. Ha a Költségvetési Tanácsnak azért adtak vétójogot, hogy a következő parlament ne tudjon dönteni, s a Fidesz hatalma informálisan megmaradjon, akkor ez alkotmányellenes és nem fenntartható, és ugyanezt mondta a Médiatanácsról, de még az Alkotmánybíróságról is.

Kövér László ekkor félbeszakította Arató Gergelyt. A házelnök szerit a DK-s képviselő felszólalásában eljutott arra a pontra, ami átlépi az alkotmányosság határát.

Erre az alaptörvényre ön is esküt tett, mert ha nem tett volna, akkor most nem lehetne képviselő. Az amit ön mond, az az alkotmányos rend ellen egyelőre csak uszítás, de nem szeretném ha szervezkedéssé fajulna

- jelentette ki Kövér László.

Orbán Balázs államtitkár reagálásában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy Arató Gergely szerinte megszegte az esküjét.

Varga László az MSZP képviselője szerint döbbenet, hogy szinte teljesen más országról beszél a kormány és az ellenzék. Elmondta, hogy a járvány miatt rendkívül nehéz helyzetben van az ország, amit a kormány propaganda célokra használja fel. Ezután kitért azon önkormányzatokra, amelyek ellenzéki vezetés alatt állnak és rendre kimaradnak a fejlesztésekből, miközben a fideszes városvezetések mindent megkapnak.

Schanda Tamás államtitkár úgy vélte, az ellenzék leszerepelt a járványkezelés során és leszerepeltek az ellenzéki önkormányzatok is, beleértve Karácsony Gergely főpolgármestert.

Egyértelmű, hogy a kormány a települések szövetségese

- jelentette ki Schanda Tamás államtitkár.