Politico: Németországnak fontosabbak a gazdasági érdekei, mint az európai jogállamiság

Politico: Németországnak fontosabbak a gazdasági érdekei, mint az európai jogállamiság

Angela Merkel mintegy, 16 évnyi kancellári regnálása alatt túlélte a 2008-as pénzügyi válságot, a 2015-ös migránsválságot, de a jogállamisággal kapcsolatos európai problémákkal nem tudott mit kezdeni - többek között erről ír a Politico oldalán Hegedűs Dániel, aki a német Marshall Alapítvány elemzője.

Hegedűs szerint Merkel komoly segítséget nyújtott az elmúlt években Orbán Viktornak és Kaczynskinek azzal, hogy hagyta megerősödni őket annak érdekében, hogy a német autóipart „helyzetbe hozza". Emlékeztetett, hogy Merkel odáig is képes volt elmenni, hogy arra akarta rábírni az Európai Néppártot, hogy ne zárják ki a Fideszt. 

Arra sem lehet feltétlenül számítani, hogy Merkel utódja esetleg jobban fellépne az autokrata vezetőkkel szemben. Ugyanis a német politikai elit nagyrésze úgy gondolkodik, hogy a német gazdaság „helyzetbe hozása" mindenekfelett álló nemzeti érdek. Berlin az egyesülés óta azon van, hogy földrajzi-gazdasági megfontolások felülírják a politikai elveiket. Ezt a tendenciát jól tükrözi Németország orosz- és kínai külpolitikája. Másrészt a németek igyekeznek követni a párbeszéd politikáját minden esetben.

Mint írta, ez a politika azonban tehetetlen olyan autokrata vezetőkkel szemben, mint Orbán vagy Kaczysnki ugyanis, ők csak színlelik a párbeszédet.

A CDU mellett egyébként, a szocdemek, a liberálisok és a zöldek is osztják Merkel ezen sajátos stratégiáját. Így várhatóan nem fogja érdemben befolyásolni Németország magyar politikáját az, hogy ki nyeri meg a vasárnapi választást. 

„A lényeg, hogy Berlin szerint a jogállamiság és a demokrácia csak egyszerű értékek, amelyek nem kapcsolódnak Németország érdekeihez. Nemes gondolatok, de nem szükségesek ahhoz, hogy az ország továbbra is Európa vezető hatalma legyen."

A német diplomácia mivel nem volt képes szankciókkal terelgetni más országot, így beleestek az üres dialógusok csapdájába. Könnyen megeshet, hogy ez a jövőben sem fog változni hiszen, Németország csak jelszavakban érzékelteti az európai értékek fontosságát. Ha ezen a téren nem lesz változás, akkor folytatódik Merkel öröksége - írta Hegedűs Dániel elemző.