Előválasztás '21: a szervezők azt kérik, aki teheti, személyesen szavazzon

Előválasztás '21: a szervezők azt kérik, aki teheti, személyesen szavazzon

Az ellenzéki előválaszt szervező bizottság néhány jó tanáccsal szolgál az előválasztási vágyóknak:

  • Aki csak teheti, arra kérjük, hogy inkább személyesen szavazzon. Az online választást elsősorban a külföldön vagy más településeken élő, illetve mozgáskorlátozott polgártársainknak ajánljuk, hiszen ennek az intézménynek az elsődleges funkciója a mozgóurna és az átjelentkezéses szavazás helyettesítése.
  • Mielőtt elindulnál ellenőrizd, hogy melyik országgyűlési egyéni választókerületben van az állandó lakcímed. Az Előválasztás honlapján ehhez található egy kereső
  • Csak az állandó lakcímed szerinti választókerület sátraiban szavazhatsz! Viszont - az általános választástól eltérően - a választókerületen belül bármelyik településen leadhatod a voksodat.
  • Nincs kétféle választójog. Elterjedt, hogy miniszterelnökjelöltre az ország bármely szavazópontján lehet szavazni. Ez félreértés, érvényesen csak a választókerületen belül lehet szavazni.
  • Lakcímigazolványra és valamilyen fényképes, állami igazolványra (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél) van szükség a szavazáshoz. A régi típusú - lakcímet is magába foglaló - személyi igazolvány is elfogadható.

Ahogy arról beszámoltunk, tegnap 69.336-an szavaztak sátorban, 3.468-an pedig online formában, így az elmút két nap során majdnem 140 ezren vettek részt az ellenzéki előválasztáson.